Business Internaţional

Londra asteapta vanzari record de lucrari de arta

20.06.2007, 16:29 15

Marile case de licitatii din Londra se asteapta la o runda de vanzari record de lucrari de arta impresionista, moderna si contemporana in Londra in aceasta saptamana, scrie Financial Times. Incasarile sunt anticipate sa creasca pana la 450 milioane de lire sterline (666 milioane de euro), cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata in Europa. Cresterea semnificativa a preturilor este pusa pe seama unui influx de cumparatori din Rusia, Asia si Orientul Mijlociu si al nivelului ridicat al primelor acordate celor care lucreaza in City si pe Wall Street.
Exista semnale ca Londra prinde rapid din urma New York-ul, devenind un centru din ce in ce mai important al pietei artei, in contextul in care orasul atrage un numar in crestere de comercianti de arta. De pilda, in cadrul licitatiilor organizate in luna februarie de Sotheby's in Londra, 44% din lucrarile de arta impresionista au fost vandute de comercianti americani, in crestere de la 16% in anul anterior.
Philip Hook, senior director in cadrul departamentului de arta impresionista si moderna al Sotheby's, a declarat: "In prezent, nu sesizam niciun fel de diferenta intre Londra si New York. Colectionarii care au ceva de vandut cauta pur si simplu urmatoarea deschidere, indiferent daca este vorba de Londra sau New York. In anii '90, piata era dominata de americani. Acum, piata este mult mai extinsa. Forta de care se bucura lira sterlina pe plan global a ajutat Londra sa avanseze, aflandu-se acum pe pozitii egale cu New York-ul".
Londra este considerata mai atractiva de catre multi cumparatori. In cadrul licitatiilor organizate in luna februarie de Sotheby's 19% din achizitiile de arta contemporana au fost realizate de cumparatori din Asia din punctul de vedere al valorii, iar 9% din cumparatorii de arta impresionista au fost rusi.
Conform lui Hook, colectionarii rusi de arta cumpara lucrari pozitionate pe segmentul superior al pietei. Cat priveste interesul manifestat de cumparatorii din Asia, Hook spune ca acesta este un fenomen nou.
Sotheby's se asteapta sa realizeze vanzari de arta impresionista in valoare de 114,5 milioane de lire sterline, vanzarile de arta contemporana si postbelica fiind asteptate sa atinga 57,1 milioane de lire sterline. Estimarile echivalente ale Christie's indica 108 milioane si 74 milioane de lire sterline.
Cifrele solide inregistrate de segmentul impresionist readuc in memorie boom-ul inregistrat de piata de arta in anii '80, urmat de o prabusire la inceputul anilor '90, insa casele de licitatii sustin ca boom-ul de atunci a fost alimentat de speculatori, in timp ce cumparatorii din zilele noastre sunt colectionari adevarati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO