Business Internaţional

Lukoil cauta companii de cumparat in Europa

17.09.2007, 21:51 13

Grupul petrolier rus Lukoil vizeaza noi achizitii pe piata Uniunii Europene, reprezentantii companiei considerand ca acesta este un moment favorabil incheierii unor noi tranzactii, scrie Financial Times.
Lukoil, care este detinut in proportie de 20% de grupul american ConocoPhillips, a alocat 9 mld. dolari (6,49 mld. euro) pentru achizitia unor companii europene, printre acestea numarandu-se atat companii de rafinare, cat si de distributie. "Pana acum, conditiile de pe piata nu erau favorabile unor noi achizitii. Din cauza pretului din ce in ce mai ridicat al actiunilor, reprezentantii companiilor care faceau obiectul preluarii ar fi avut asteptari mai mari in ceea ce priveste pretul acestora. Acum pretul actiunilor s-a stabilizat", a declarat Leonid Fedun, vicepresedintele companiei.
Lukoil, care opereaza peste 2.000 de statii de alimentare in Europa, a scazut, in iulie, cantitatea de petrol pe care o furniza prin intermediul oleoductului Drujba, miscarea fiind menita sa determine rafinariile germane sa ofere un pret mai mare pentru petrolul rusesc.
Fedun a declarat ca in conditiile in care Lukoil ar rafina petrolul pe care il exporta in Europa, veniturile companiei ar creste cu cel putin 1 mld. dolari (721 mil. euro) pe an. Declaratiile au fost facute in conditiile in care profitul net al companiei a coborat cu 4,8% in prima jumatate a anului, ajungand pana la 3,82 mld. dolari (2,75 mld. euro). El a mai adaugat ca Rusia are, in acest moment, mai multe posibilitati de a exporta petrol, ceea ce o pune in situatia de a pune conditii clientilor sai europeni.
Numele companiei ruse a fost legat si de un eventual parteneriat cu MOL, care se opune incercarilor de preluare facute de OMV, grupul austriac care detine un pachet important din actiunile companiei maghiare.
"Desigur, suntem interesati de un parteneriat cu MOL, dar faptul ca in Europa Centrala si de Est nationalismul este un curent in ascensiune ne ingrijoreaza", a declarat Fedun.
Cel mai probabil, Lukoil va investi in achizitia de rafinarii. Industria de rafinare din Europa se afla in continua schimbare, de vreme ce productia de petrol din Marea Nordului este in declin. In aceste conditii, companiile europene, printre care se numara British Petroleum, Royal Dutch Shell si ExxonMobil au inceput sa-si vanda rafinariile din tarile Uniunii Europene.
Chiar daca rezultatele semestriale ale Lukoil au fost sub asteptari, compania a dat semne de revenire in cel de-al doilea trimestru, cand a inregistrat o crestere de 8,4% a profitului net, acesta ajungand la 2,52 mld. dolari (1,81 mld. euro). Vanzarile Lukoil au crescut la 20,2 mld. dolari (14,57 mld. euro) in cel de-al doilea trimestru, fata de 18,8 mld. dolari (13,56 mld. euro) in perioada similara a anului trecut. EBITDA (profiturile calculate inaintea deducerii taxelor, dobanzilor, deprecierilor si amortizarilor) a crescut pana la 3,92 mld. dolari (2,82 mld. euro), fata de 3,66 mld. dolari (2,64 mld. euro) in aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO