Business Internaţional

LVMH a castigat procesul cu banca Morgan Stanley

14.01.2004, 00:00 12



O instanta pariziana a decis ca Morgan Stanley, compania americana din domeniul serviciilor financiare, se face vinovata de emiterea unor evaluari incorecte in cadrul serviciilor sale de analiza legata de investitii, decizie ce a alarmat intreaga industrie a operatiunilor bancare de investitii.



In urma unei stranse batalii de ordin legal ce a durat 14 luni, curtea a hotarat sa sustina plangerile depuse de liderul industriei articolelor de lux, LVMH, conform carora analiza efectuata de Morgan Stanley cu privire la actiunile sale a fost una incorecta. Bancii americane i s-a impus o amenda de 30 milioane de euro. Morgan Stanley a anuntat ca va face apel.



Curtea a declarat ca Morgan Stanley a comis "o eroare grava" ce a afectat serios compania LVMH si ca aceasta va trebui sa plateasa inca 10.000 de euro pentru daune aduse reputatiei marcii. Curtea a desemnat in acelasi timp un specialist ce va decide daca vor fi impuse daune suplimentare bancii americane.



Desi verdictul pronuntat de instanta franceza nu constituie un precedent in Statele Unite, in cazul in care decizia se va impune ar putea urma si alte actiuni depuse impotriva unor companii din acelasi domeniu ce sunt active pe piata franceza.



Ca urmare a pronuntarii verdictului favorabil, actiunile companiei LVMH si-au recuperat pierderile anterioare.



Surse apropiate acestui caz au declarat ca nici una dintre parti nu a incercat sa ajunga la o intelegere in afara curtii.



LVMH a acuzat compania Morgan Stanley de publicarea unor informatii incorecte legate de situatia datoriilor sale, de ratingul sau de credit si de expunerea monetara, de incercarea de manipulare a pretului actiunilor sale si de ascunderea faptului ca intre aceasta si rivalul LVMH, compania Gucci existau relatii de ordin bancar.



Banca a negat toate acuzatiile ce i s-au adus, acuzand la randul sau LVMH de daunarea reputatiei sale.



Cazul LVMH/Morgan Stanley nu are nici o legatura directa cu ancheta declansata de Eliot Spitzer, procurorul general al statului New York, cu privire la acuzatii similare. Totusi, bancile de investitii raman sensibile fata de astfel de astfel de acuzatii dupa actiunea initiata de Spitzer.



In decembrie 2002, Morgan Stanley a fost de acord sa plateasca 125 milioane de dolari din suma totala de 1,4 miliarde de dolari decisa de bancile de pe Wall Street in cadrul cazului initiat de Spitzer, respingand insa toate acuzatiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO