Business Internaţional

Magnatii rusi sunt aparati de furia creditorilor cu zeci de miliarde de dolari de la stat

02.11.2008, 16:20 19

Rusia a permis Alfa Group, un conglomerat controlat de omul de afaceri Mikhail Friedman, sa plateasca un credit de 2 miliarde de dolari catre un grup de banci condus de Deutsche Bank recurgand la fondul sau de salvare in valoare de 50 miliarde de dolari, potrivit unor surse familiare cu situatia, citate de Wall Street Journal.

In acest fel, Friedman nu a fost nevoit sa renunte l-a participatia de 44% detinuta in cadrul unuia dintre cei mai mari furnizori de servicii de telefonie mobila din Rusia, Vimpel Communications, pe care o oferise Deutsche Bank drept garantie pentru imprumut.
Dificultatile intampinate de Alfa generasera temeri in randul investitorilor ca Rusia incerca sa protejeze compania impotriva onorarii obligatiilor sale. Miscarea recenta semnaleaza insa ca guvernul rus nu doreste sa-si strice imaginea in ochii bancilor si investitorilor de peste hotare.
Actiunea Kremlinului survine in contextul in care mai multe companii bogate din Rusia resimt impactul crizei financiare globale. Unele au avut de suferit dupa ce bancile au solicitat garantii aditionale pentru imprumuturile garantate cu actiuni a caror valoare a scazut.
Altele au imprumuturi pe termen scurt a caror scadenta se apropie si pe care nu le pot refinanta decat in conditii foarte dure. Dupa ani in care cei mai bogati magnati si industriasi ai Rusiei, dar si mari companii de stat si banci din aceasta tara s-au imprumutat masiv, guvernul are acum puterea de a decide pe cine sa salveze si in ce conditii.
Miscarea survine in urma unei serii recente de eforturi ale guvernelor din intreaga lume de a salva institutii financiare aflate in impas.
Gratie veniturilor de sute de miliarde de dolari acumulate de Rusia din exportul de petrol, autoritatile de la Kremlin dispun de sume mai mari pentru programe de salvare decat multe alte tari.
Luna trecuta, guvernul rus a constituit fondul de cel putin 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta companiile si bancile sa-si refinanteze imprumuturile contractate peste hotare, insa primele tranzactii intarzie sa apara. S-au primit cereri de peste 100 de miliarde de dolari, spun oficialii.
Banci ca Deutsche se regasesc la randul lor intr-o situatie delicata. Desi criza le-a fortat sa fie mult mai stricte cu cei care au credite, acestea nu doresc sa-si strice relatiile avantajoase cu clienti ca Fridman si Oleg Deripaska, care detin vaste imperii ce continua sa genereze lichiditati importante, si nici cu oficialii guvernamentali din Rusia, o economie cu unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere.
Vladimir Putin a venit la putere angajandu-se sa elimine clasa oligarhilor. Putin, acum prim-ministru, a reusit in mare parte sa faca acest lucru, reinstituind un control strict al Kremlinului pe scena politica din Rusia. Totusi, multi din magnatii anilor '90 reprezinta in continuare forte economice majore, desi unii lupta sa-si pastreze imperiile in contextul crizei financiare.
Friedman, in varsta de 44 de ani, este primul care apeleaza la fondul Kremlinului. Un purtator de cuvant al VEB, banca de stat care administreaza banii din fondul de salvare al guvernului, a refuzat insa sa precizeze daca s-a aprobat vreo tranzactie.
Friedman si-a inceput cariera ca spalator de geamuri si comerciant de computere. Acesta a acumulat rapid avere prin intermediul Alfa Bank, achizitionand din mers active petroliere, din telecomunicatii si alte sectoare.
Cunoscuta pentru strategiile sale agresive, Alfa a intrat adesea in conflict cu partenerii sai locali si straini.
Recent, Friedman si partenerii sai au fost implicati intr-o disputa cu British Petroleum cu privire la controlul asupra unui urias joint-venture centrat pe productia de petrol din Rusia.
Criteriile de selectie pentru acordarea imprumuturilor de urgenta ar trebui sa fie obiective, insa boardul VEB este dominat de oficiali guvernamentali si condus de Putin. Surse apropiate acestui proces spun ca obiectivul Kremlinului este de a evita ca active importante sa cada in mainile unor creditori straini pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare. Prioritatea este protejarea celor mai importante active industriale si bancare din Rusia, desi si unele holdinguri din afara sunt luate in considerare, spun sursele citate.
Un test important va avea loc cand va expira deadline-ul pana la care United Co. Rusal, o companie detinuta de Deripaska, va trebui sa vina cu garantii suplimentare pentru un credit de 4,5 miliarde de dolari garantat cu o detinere de 25% in cadrul gigantului din sectorul metalelor Norilsk Nickel. In cazul Rusal, printre creditori se numara Merrill Lynch si Royal Bank of Scotland.
Deripaska, al carui imperiu include active din sectorul minier, al asigurarilor si petrolului, a renuntat deja la participatiile detinute in cadrul producatorului canadian de componente auto Magna si al unei companii germane de constructii, dupa ce actiunile companiilor respective au inregistrat scaderi dramatice. Aceste detineri fusesera folosite pentru garantarea unor imprumuturi, iar cand valoarea lor a scazut, Deripaska a renuntat mai degraba la ele decat sa ofere garantii suplimentare.
Foarte multi se asteapta ca Rusal sa apeleze la VEB pentru finantare. Insa Norilsk, cel mai mare producator de nichel din lume, este considerata drept o companie strategica conform legislatiei ruse, iar surse apropiate discutiilor spun ca autoritatile de la Kremlin se vor asigura ca aceasta nu va intra pe mainile creditorilor. Creditorii, la randul lor, nu vor sa-l supere pe Deripaska sau autoritatile de la Kremlin.
Deripaska "va iesi la liman, insa la un pret foarte mare", a declarat o sursa apropiata Rusal. Oficialii rusi spun ca programul de salvare financiara nu are drept scop nationalizarea unor active-cheie si ca orice active care vor fi achizitionate vor fi revandute mai tarziu.
Insa bancherii si investitorii din Rusia spun ca schema de refinantare s-ar putea dovedi a fi reversul unui set controversat de tranzactii de la mijlocul anilor '90 prin care multi oligarhi au obtinut elemente-cheie din imperii la preturi foarte mici.
Recent, un oficial de top a dezvaluit faptul ca guvernul analizeaza un plan de achizitionare a unor participatii directe in cadrul unor companii cu probleme financiare. In acelasi timp, VEB plateste miliarde pentru a cumpara actiuni in cadrul celor mai importante companii din Rusia in incercarea de a sustine piata bursiera moscovita care a pierdut peste 75% din valoare in acest an.
Tranzactia dintre guvern si Friedman a preintampinat un conflict potential dur cu creditorii, care declarasera imprumuturile ca fiind neperformante de mai mult timp. Apoi, o instanta siberiana a inghetat detinerile Alfa in cadrul Vimpelcom.
Aceasta decizie a generat temeri ca debitorii rusi ar putea reveni la metodele din anii '90, cand ascundeau active de creditori.
Temandu-se de riscul ca o astfel de situatie sa afecteze imaginea Rusiei, autoritatile au actionat rapid in acest caz, conform unei persoane implicate in discutii.
Increderea externa in Rusia a fost deja zguduita la inceputul acestui an in urma unei dispute intre gigantul petrolier britanic BP si partenerii sai rusi, printre care Friedman, in cadrul venture-ului TNK-BP.
Guvernul a facut presiuni asupra VEB si Alfa in sensul incheierii unui acord, spune sursa familiara cu situatia.
Desi banii nu au fost livrati, acordul pare sa fie final. Nu este clar ce concesii va trebui sa faca Alfa in fata guvernului. VEB a anuntat ca va lua drept garantie pentru credite aceleasi active oferite ca protectie creditorilor straini.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO