Business Internaţional

Majorarea cotei OPEC nu a reusit sa reduca pretul petrolului

14.01.2003, 00:00 20

Pretul petrolului nu s-a modificat cu mult dupa ce Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anuntat duminica ca va majora cotele de productie cu 1,5 milioane de barili pe zi, cantitate considerata insuficienta pentru a compensa golul provocat pe piata de greva din Venezuela si pentru a preveni o criza in rezervele Statelor Unite, relateaza agentiile de stiri.
Petrolul s-a tranzactionat la aproximativ 30$ pe baril, pe masura ce amenintarea unui razboi intre SUA si Irak si greva din Venezuela, al cincilea mare exportator de petrol al lumii au provocat cresterea preturilor.
Preturile la petrol au scazut putin la bursele din Londra si New York, respectiv pretul Brent cu 26 de centi pana la 29,42$ pe baril iar cel al titeiului "light" (usor) american cu 20 de centi pana la 31,48 $ pe baril.
In baza acordului la care s-a ajuns, cota oficiala de productie a celor zece membre OPEC a crescut la un total de 24,5 milioane de barili pe zi. Irakul isi desfasoara activitatea petroliera in cadrul programului petrol contra hrana administrat de Organizatia Natiunilor Unite si este exclus din sistemul cotelor de productie impus de OPEC. "OPEC incearca sa transmita un mesaj foarte puternic ca va face tot ce ii sta puteri pentru a stabiliza cererea si oferta", a declarat Abdullah bin Hamad al Attiyah ministrul Petrolului din Qatar si presedintele OPEC.
Cei 1,5 milioane de barili suplimentari vor fi distribuiti in mod egal tuturor statelor OPEC, inclusiv statului venezuelean, in pofida faptului ca greva generala continua pentru a 43-a zi consecutiv. Din cauza acestor proteste, exporturile de petrol din statul latino-american s-au diminuat la aproape o cincime, respectiv la circa 500.000 de barili pe zi.
Analistii si-au exprimat indoiala ca pretul petrolului va cobori sub 30 de dolari pe baril, in pofida cantitatii suplimentare asigurate de cartel.
Ei au apreciat ca modificarile minore consemnate pe piata petrolului indica faptul ca investitorii sunt in continuare ingrijorati de diminuarea rezervelor din Statele Unite, care se situeaza la cele mai scazute nivele din ultimii 26 de ani.
"Exista intarzieri in transportarea petrolului din Orientul Mijlociu catre Statele Unite", a declarat David Thurtell, strateg pe marfuri la Commonwealth Bank din Sydney.
Petrolul importat din Orientul Mijlociu ajunge in Statele Unite in termen de patru pana la sase saptamani, in timp ce livrarile din statul latino-american, care asigura aproape 13% din necesarul celui mai mare consumator de energie din lume, ajung la destinatie in numai cinci zile.
Cresterea pretului petrolului duce la majorarea tarifelor la energie, fapt care poate afecta considerabil procesul de redresare a economiei mondiale. Ministrii tarilor din OPEC sunt ingrijorati ca inca o marire a preturilor petrolului ar putea limita cresterea cererii de energie si ar incuraja dezvoltarea campurilor petroliere din afara OPEC din Rusia pana in Brazilia.
Piata internationala ar pierde zilnic o cantitate de aproximativ cinci milioane de barili de petrol, in cazul in care ar izbucni un conflict militar in Orientul Mijlociu.
Abdullah al-Attiyah a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, ca organizatia pe care o reprezinta se va reuni din nou, in situatia in care situatia din Venezuela se va restabili si statul isi va relua activitatea la capacitate maxima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO