Business Internaţional

Majorarea pretului petrolului indreapta atentia P&G catre noi materii prime

11.10.2005, 19:19 14

Procter&Gamble se orienteaza catre plantatiile de palmieri de ulei si nuci de cocos din Asia pentru a descoperi noi ingrediente pe care producatorul detergentilor Tide si al sampoanele Head&Shoulders sa poata paria in conditiile majorarii pretului petrolului, scrie Financial Times.

Reprezentantii companiei au declarat ca doresc sa reduca cu pana la 20% dependenta de petrolul brut necesar pentru producerea unui ingredient cheie al detergentilor in urmatorii 3-5 ani.

Este cel mai limpede semn ca o companie de dimensiuni mari adopta masuri de reducere a dependentei sale de petrol intr-o perioada in care jucatorii din diferite industrii se tem ca pretul marfurilor ar putea urma acelasi trend, de crestere.

"Purtam discutii pentru ca in urmatorii 3-5 ani sa renuntam la acest ingredient in proportie de 10-20%, un procent destul de semnificativ pentru noi", a declarat Clayton Daley, directorul financiar al companiei.

Uleiul de palmier reprezinta o alternativa eficienta pentru petrol in industria detergentilor.

Dupa ce la inceputul anilor ?"90, Procter&Gamble a renuntat intr-o oarecare masura la folosirea altor variante, acum isi intensifica eforturile de a-si diversifica sursele de materii prime cu rol cheie.

"La acest capitol suntem foarte vulnerabili", a declarat AG Lafley, presedintele si directorul executiv al P&G.

Anul acesta, P&G a derulat o investitie masiva in Indonezia pentru a produce alcool din esenta de ulei de palmier si din nuci de cocos, a adaugat Lafley, care vine sa se adauge unui joint-venture deja existent cu guvernul malaiezian. "Exista locuri cu mii de hectare de teren pe care cresc palmieri si care necesita un minim de efort pentru a fi cultivati", a completat Delay.

Investitiile in astfel de proiecte nu au fost viabile din punct de vedere ecologic, pana cand nu s-a pus problema unor alternative la petrol, a concis Daley. De aceea, P&G, va furniza micilor afaceri banii necesari pentru a demara productia si rafinarea acestor bunuri. "Cu certitudine vom putea face mai multe cu cei care dezvolta deja aceste alternative la materiile prime traditionale", a spus Lafley.

P&G ar putea incheia contracte pe termen lung cu furnizorii, care se justifica acum intr-o masura mult mai mare fiind considerate o garantie naturala impotriva cresterii pretului petrolului. Ratiunea care a stat la baza deciziei P&G nu a fost numai diversificarea bazei sale de aprovizioanare. Grupul doreste de asemenea sa detina controlul pretului la asemenea marfuri, dar si sa se puna la adapost de volatilitatea pretului energiei.

"Procter&Gamble detine o cota de piata suficient de mare astfel incat daca grupul doreste sa se orienteze catre o noua sursa de materii prime, sa poata face acest lucru, dar si sa influenteze relatia cerere-oferta la nivel gloabal", a mai spus Delay.

P&G poarta discutii cu grupurile care activeaza pe segmentul rafinariilor pentru a convinge mai multi jucatori sa intre in aceasta afacere, dar se gandeste si la alte posibilitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO