Business Internaţional

Majorările salariale curg gârlă pentru executivii din Asia. Europa Occidentală a rămas în urmă

Majorările salariale curg gârlă pentru executivii din Asia. Europa Occidentală a rămas în urmă

Creşterile salariale în Asia sunt efectul avansului puternic al economiilor, creşterii accelerate a inflaţiei şi lipsei managerilor talentaţi. Foto Shutterstock

Autor: Catalina Apostoiu

12.10.2011, 00:05 417

Totuşi, compania avertizează că factorii inflaţionişti din spatele remuneraţiilor din Asia riscă să genereze o bulă, slăbind legătura dintre plăţi şi performanţe şi distorsionând structurile salariale ale companiilor. Constrângerile salariale în creştere din Europa Occidentală şi America de Nord combinate cu creşterea economică de pe pieţele emergente împing plăţile acordate directorilor din Asia dincolo de nivelurile existente în Vest.

Potrivit Mercer, plăţile din economiile occidentale se află sub presiunea ratelor scăzute de creştere economică şi restricţiilor impuse în urma crizei financiare. Asia nu a fost afectată de astfel de probleme, astfel încât nu a frânat la fel de mult plăţile acordate managerilor.

"Companiile din Vest ar trebui să-şi revizuiască politicile de plăţi pentru a se asigura că atrag cei mai buni jucători pentru a-şi menţine competitivitatea", spune Piia Pilv, partener al Mercer.

Criza economică mondială a condus la noi reguli şi reglementări regionale şi naţionale care au atenuat creşterea plăţilor acordate managerilor. Marile organizaţii trec de la stimulente pe termen scurt la amânări de plăţi şi la stimulente pe termen lung.

În ţări ca Marea Britanie, Spania, Portugalia şi Germania, presiunile intense exercitate de autorităţi, media, public şi acţionari au generat planuri de remunerare a executivilor având legături mai puternice cu performanţele de business şi crearea de valoare. S-au realizat, la scară largă, revizuiri sau reduceri ale generoaselor pachete de plăţi în ţări ca Italia, de exemplu.

În general, însă, vasta majoritate a organizaţiilor europene majorează salariile managerilor în medie cu 2,5% în 2011, potrivit datelor Mercer. În con­diţiile în care această majorare se situează adesea sub rata inflaţiei, puterea de cumpărare a managerilor este erodată.

În Canada şi SUA plăţile acordate managerilor sunt sub strictă supraveghere. Acţionarii, legislatorii şi autorităţile de reglementare cer o transparenţă sporită a programelor de remunerare a managerilor şi o mai strânsă legătură între plăţi şi performanţe. În SUA şi Canada majorările salariale se situează în medie la 3% în 2011.

Lucrurile stau diferit în Asia. În 2011 salariile managerilor au crescut în medie cu 7%. În regiunea Asia Pacific plăţile acordate executivilor sunt în creştere, în special în China, India, Indonezia, Vietnam, Filipine şi Malaiezia. Printre factorii ce susţin această creş­tere se numără avansul puternic al economiilor, creşterea accelerată a inflaţiei şi lipsa managerilor talentaţi. Excepţie face economia japoneză, care întâmpină probleme şi unde salariile sunt menţinute sub nivelurile occidentale.

Pool-ul limitat de manageri talentaţi şi lupta pentru atragerea şi retenţia acestora duc la creşteri salariale în unele sectoare. Această tendinţă se poate dovedi nesustenabilă pe termen mediu, însă între timp duce la utilizarea unor metode inovative de atragere şi retenţie de manageri.

"Tendinţa generală este către o mai bună guvernare a plăţilor acordate executivilor, o mai strânsă asociere între plăţi şi performanţe şi o utilizare sporită a stimulentelor pe termen lung, nu scurt. Companiile ar trebui să se asigure că menţin o componentă suficientă a plăţilor cât mai variabilă şi flexibilă pen­tru a remunera numai performan­ţele care pot fi evaluate, asigurându-se astfel că nivelurile totale ale remunerării sunt sustenabile în timp", a adăugat Pilv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO