Business Internaţional

Majoritatea managerilor isi supraestimeaza valoarea

10.10.2006, 15:12 20

Angajatii nu au aceeasi viziune roz a managerilor despre performantele celor din urma.
Intrebati managerii cum se descurca cu administrarea angajatilor si veti auzi cel mai probabil un rasunator "Excelent!". Dar intrebati si muncitorii cum se descurca managerii lor si veti primi un raspuns ceva mai greu de prezis, scrie The Wall Street Journal Europe.
In timp ce 92% dintre manageri vor spune ca se descurca "excelent" sau "bine" administrand angajatii, doar 67% dintre angajati sunt de acord cu acest lucru. Doar 23% dintre ei spun ca seful lor munceste cu adevarat, iar 10% spun ca managerii depun o munca sub medie, potrivit unui sondaj asupra a 1.854 de muncitori facut de Rasmussen Reports pentru Hudson, o firma de externalizare a personalului.
Lucratorii nu acorda o nota foarte slaba managerilor, dar diferenta intre felul cum managerii se estimeaza si cum ii estimeaza angajatii sugereaza ca exista o problema, spune Robert Morgan, CEO al Hudson Talent Management, o unitate a Hudson Highland Group din New York.
"Managerii primesc in mare o nota buna", spune el. "Dar exista un dezechilibru mare intre felul cum cred ca se descurca managerii si felul cum vad angajatii munca depusa de directori. Majoritatea managerilor nu cred ca au o prestatie proasta. Nici majoritatea oamenilor. Dar daca nu primesti feedback din partea angajatilor tai de unde altundeva l-ai putea primi?"
Companiile ar trebui sa ia in considerare consecintele, spune Morgan. Exista "o legatura stransa intre performanta managerilor si performanta generala a organizatiei", spune el. "Daca organizatiile depind de manageri care isi autoevalueaza performantele, atunci acestea ar putea avea o problema reala, care incepe sa-si faca simtita prezenta printr-o productivitate mai scazuta la o cifra de afaceri mai ridicata."
Solutia? Lasati angajatii sa joace un rol in evaluarile managerilor. Altfel, spune Morgan, companiile nu vor avea date precise asupra felului cum managerii isi duc la indeplinire sarcinile. El a dat exemplu experienta sa. Cand Hudson trebuie sa conduca cercetari asupra activitatii managerilor din toate unghiurile - evaluari prin care un manager primeste feedback de la seful sau, de la subordonati si egali - o treime din manageri sunt surprinsi de rezultate, spune el.
O alta treime tinde "sa fie la curent cu rezultatele si o alta primeste rezultate mult mai bune decat s-ar fi asteptat."
Doar 26% dintre muncitorii intervievati in sondaj spun ca sunt lasati de companie sa evalueze managerii. Totusi, angajatii inteleg cat de greu le este sefilor: doar 54% dintre ei au declarat ca ar prelua postul sefului daca acesta ar parasi compania.
E mai probabil ca middle managerii sa vrea jobul celui aflat cu o treapta ierarhica mai sus decat el, 62% dintre ei au admis acest lucru, comparativ cu numai 46% dintre cei care vor acest lucru si nu sunt manageri. Angajatii tineri vor sa preia slujba sefului mai mult decat cei care se afla in pragul pensionarii: 61% dintre cei care au in jur de 30 de ani spun acest lucru, comparativ cu 47% dintre cei care au varste cuprinse intre 50 si 64 de ani.
Barbatii au afisat mai mult interes decat femeile, 60% dintre acestia ar accepta slujba sefului in comparatie cu 47% dintre femei. Orice angajat care are copii va fi mai interesat de slujba sefului, astfel ca 62% dintre cei care au copii au admis acest lucru, in comparatie cu 48% dintre cei care nu au copii.
Totodata, 26% dintre manageri au declarat ca nu sunt instruiti indeajuns pentru a-si putea indeplini responsabilitatile, a fost precizat in sondaj.
"Managerii spun ?Am nevoie de ajutor pentru a lucra si pentru a reusi sa administrez oamenii mai eficient?", este de parere Morgan. "Observ ca acest lucru se intampla tot timpul. Promovezi pe cineva care e unul dintre cei mai buni angajati ai tai, poate cel ma bun agent de vanzari."
"Si ce face organizatia pentru a sprijini persoana respectiva avand in vedere tranzitia prin care trece? Este un set total diferit de responsabilitati."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO