Business Internaţional

Marea Britanie este nevoită să majoreze TVA la 20% ca să acopere golul din buget

23.06.2010, 23:06 8

Guvernul de la Londra a hotărât să majoreze taxa pe valoareadăugată (TVA) cu 2,5%, de la 17,5% la 20% din 2011, şi să reducăcheltuielile sociale, în încercarea de a limita datoriile record şideficitul cu care se confruntă Marea Britanie, scrie BBC News.Alocaţiile pentru copii şi salariile din sectorul de stat vor fiîngheţate, cheltuielile publice urmând să fie reduse cu 25%.Accizele la alcool, tutun şi benzină scapă însă de majorare.

Ministrul britanic de finanţe, George Osborne, a prezentat unbuget extrem de auster, despre care a spus însă că este "rigid, darcorect", precizând că măsurile menite să reducă datoriile erau"inevitabile".

Creşterea TVA este estimată să aducă la bugetul de stat circa 13mld. lire sterline (15,6 mld. euro) anual şi va fi introdusăîncepând cu ianuarie anul viitor. Pe de altă parte însă, ministrulbritanic al muncii, Harriet Harman, a avertizat că bugetulprezentat de Osborne va pune în pericol creşterea economică şi valovi cel mai tare în cei care "îşi permit cel mai puţin" să suporteastfel de măsuri. Şi sindicatele au atenţionat asupra faptului căsute de mii de locuri de muncă riscă să dispară în sectorul destat, iar acest lucru ar putea avea un impact negativ asupraeconomiilor locale, declanşând o nouă recesiune.

Viziunea lui Osborne este extrem de diferită raportată lapoliticile economice promovate de anteriorul guvern de la Londra,dar oamenii de afaceri speră că măsurile sale vor reprezenta un"moment definitoriu" pentru resuscitarea economică a RegatuluiUnit.

Având în vedere bugetul de austeritate al lui Osborne,gospodăriile britanice vor fi în medie mai sărace cu 400 de liresterline (480 de euro) anual, cei mai săraci 10% dintre locuitoriurmând să piardă 200 de lire sterline (240 de euro), în timp cecetăţenii bogaţi vor pierde 1.800 de euro (2.155 de euro), se aratăîn documentele Ministerului britanic de Finanţe. Cei mai săraci vorfi şi cei mai afectaţi de măsurile noului guvern ca procentaj dinveniturile lor.

Will Hutton de la Work Foundation, care oferă guvernului de laLondra consultanţă cu privire la salariile din sectorul de stat, aspus că măsurile sunt "brutale" şi a lansat întrebarea dacă acesteavor putea fi puse în practică fără a destrăma actuala coaliţie deguvernământ. Tot el a descris bugetul lui Osborne ca fiind "cel maimare pariu pe care un guvern postbelic şi l-a asumat".

Plouă cu măsuri de austeritate

  • Majorarea TVA la 20%.
  • Îngheţarea salariilor din sectorul public.
  • Îngheţarea alocaţiilor pentru copii.
  • Reducerea indemnizaţiilor pentru persoanele cudizabilităţi.
  • Reducerea impozitelor pentru cei cu salarii mici.
  • Majorarea impozitului pe câştig de capital.
  • Suprataxarea băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO