Business Internaţional

Marea Britanie majoreaza garantiile pentru depozite

05.10.2008, 19:20 16

Depozitele din bancile britanice vor fi garantate de guvern in limita valorii de 50.000 lire sterline, incepand din aceasta saptamana, fata 35.000 lire pana in prezent, iar suma ar putea fi majorata din nou, ca urmare a eforturilor autoritatilor de a restabili increderea in sectorul bancar.

Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie (FSA) a anuntat ca a majorat plafonul garantiilor pentru depozite bancare la 50.000 de lire sterline (64.200 euro), de la 35.000 de lire sterline (45.000 euro), dupa ce clientii au retras bani pentru a-i depune la institutiile financiare din state considerate sigure.
In plus, Banca Angliei a inclus in gama de garantii acceptate din partea grupurilor financiare si creditele cu calificativ "AAA" acordate companiilor sau persoanelor private.
Mai multe state au incercat, in ultimele zile, sa redea investitorilor siguranta in sectorul bancar, guvernul de la Dublin recurgand chiar la garantarea integrala a tuturor depozitelor din bancile irlandeze.
Noua limita pentru depozitele garantate va intra in vigoare incepand de marti, iar clientii cu conturi comune vor putea recupera un maxim de 100.000 de lire sterline (128.400 euro). FSA a precizat ca va analiza noi reforme "inclusiv daca limita de compensare trebuie majorata". Alte schimbari ar putea viza scurtarea timpului necesar clarificarii cererilor si platii despagubirilor.
In plus, Banca Angliei a anuntat ca va oferi bancilor fonduri de 40 de miliarde lire sterline (51 miliarde euro) la urmatoarea licitatie si va continua programul pana la 18 noiembrie.
Actiunile bancilor britanice au urcat dupa anunturile celor doua institutii, insa, in mare parte, ca urmare a deciziei de fuzionare a bancilor americane Wachovia si Wells Fargo, considera specialistii.
Titlurile HBOS si Lloyds au urcat cu peste 12%, iar cele ale Royal Bank of Scotland si Barclays cu 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO