Business Internaţional

Marii bancheri americani se opun impozitarii bonusurilor

22.03.2009, 15:52 21
Citigroup, Bank of America si JPMorgan Chase, banci care au beneficiat de sustinere guvernamentala in valoare de peste 100 mld. dolari, au criticat propunerile facute in cadrul Congresului de impozitare a bonusurilor acordate pe Wall Street, scrie presa internationala.
Directorul executiv al Bank of America, Kenneth Lewis, a caracterizat taxa drept „nedreapta", in timp ce seful Citigroup, Vikram Pandit, a anuntat ca banca sa „colaboreaza pe toate caile cu oficialii".
Bancile reactioneaza fata de protestele starnite in Congres de bonusurile de 218 mil. dolari acordate in cadrul AIG dupa ce compania de asigurare a primit fonduri federale de 173 mld. dolari. Senatul va vota in aceasta saptamana cu privire la impozitarea bonusurilor dupa ce Camera Reprezentantilor a aprobat o taxa de 90% pe bonusurile acordate in cadrul companiilor care au beneficiat de sprijin guvernamental. Bancile, ingrijorate ca propunerile ii preocupa pe angajati, incearca sa-i linisteasca pe acestia si sa-i faca sa se concentreze in continuare pe clienti. Lewis a declarat ca taxele respective ar putea intarzia redresarea sistemului financiar. Jamie Dimon, CEO al JPMorgan, i-a indemnat pe angajati sa-si exprime pozitiile cu privire la aceste taxe.
„Eforturile pe care le-am depus pentru a incerca sa stabilizam sistemul financiar si sa repunem in miscare economia ar fi zadarnicite daca ne pierdem oamenii talentati pentru ca Congresul impune o taxa speciala angajatilor din sectorul serviciilor financiare", a declarat Pandit. Citigroup
i-a indepartat pe cei care i-au cauzat problemele financiare si a actionat rapid pentru a-si consolida businessul, a adaugat el.
Proiectul de lege al Camerei Reprezentantilor i-ar afecta pe angajatii cu venituri de peste 250.000 de dolari din cadrul companiilor care au primit sprijin de peste 5 mld. dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO