Business Internaţional

Marii bancheri au cazut in dizgratie la Forumul de la Davos

26.01.2009, 17:07 24

Reuniunea de anul acesta a cunoscutului Forum Economic Mondial, organizat in statiunea montana Davos din Elvetia, se va confrunta cu absenta unor directori executivi de pe Wall Street care pana anul trecut faceau furori, scrie Financial Times.

Falimentara banca Lehman Brothers, care obisnuia sa trimita o delegatie impresionanta si sa cotizeze cu 500.000 franci elvetieni (334.700 de euro) in ideea unui "parteneriat strategic", a disparut in totalitate de pe lista invitatilor.
AIG, gigantul din industria asigurarilor, si-a anuntat retragerea sponsorizarii forumului. Lloyd Blankfein, directorul Goldman Sachs, isi va trimite adjunctul la reuniune, in timp ce John Thain, fostul director executiv al bancii Merrill Lynch demis joia trecuta, si-a anulat participarea. "Forumul acesta este precum o ghilotina", a declarat Klaus Schwab, profesorul de economie care a infiintat Forumul Economic Mondial in 1971. "Multi fosti executivi sau politicieni isi doresc sa asiste la aceasta reuniune. Ii refuzam. Odata ce ai pierdut, inseamna fie ca nu detii un rol activ in luarea de decizii, fie ca nu ai dreptul la o invitatie."
In ciuda acestor importanti absenti ai Forumului Economic Mondial, numarul total al participantilor s-a majorat anul acesta, aparent datorita faptului ca multi afaceristi si strategi se straduiesc sa gaseasca metode pentru a depasi dezordinea globala actuala si sunt nerabdatori sa remodeleze noua agenda a discutiilor.
Peste 2.500 de participanti s-au inregistrat anul acesta pentru a asista la reuniunea de la Davos, numarul record incluzand si 1.400 de lideri de companii.
Vor participa si 41 de sefi de stat si de guvern, dublu fata de intrunirea precedenta, printre acestia numarandu-se premierul britanic Gordon Brown si cancelarul german Angela Merkel.
Unii observatori atribuie proportia ridicata de invitati pe seama faptului ca multi dintre acestia si-au organizat participarea inainte ca turbulentele economice sa se manifeste la nivel international.
Partizanii Forumului au aratat ca actuala criza a alimentat interesul liderilor mondiali pentru a gasi solutii si pentru a redesena arhitectura economica a lumii. "Aceasta intrunire promite a fi una dintre cele mai importante din istoria Forumului", a declarat Klaus Schwab, organizatorul Forumului Economic Mondial.
Unii lideri si strategi vor profita de oportunitate pentru a-si extinde sfera de influenta. Wen Jiabao, premierul chinez, si omologul sau Vladimir Putin se afla pe lista participantilor de anul acesta.
Pentru Angel Gurria, secretarul general al Organizatiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare, "Davos reflecta ceea ce s-a intamplat in viata reala: protagonistii si cei care stabilesc agenda sunt liderii politici".
In conditiile in care o mare parte a sistemului financiar din Marea Britanie si SUA se indreapta catre o posibila nationalizare, forumul de la Davos, a carui tema este "Modelarea lumii postcriza", se va concentra asupra problemelor actuale mai degraba decat asupra temelor traditionale abordate in editiile anterioare, precum schimbarile climatice sau globalizarea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO