Business Internaţional

Marile corporatii trag linie dupa uragane

05.10.2005, 18:29 16

BP, a doua mare companie mondiala petroliera in functie de capitalizarea de piata, a anuntat ca pagubele pe care va trebui sa le suporte ca urmare a uraganelor Katrina si Rita ar putea depasi 700 de milioane de dolari (586 de milioane de euro) si ca este posibil sa rateze tintele de productie pentru acest an, scrie BBC News.

Potrivit unui comunicat al grupului, productia de petrol si gaze naturale din al treilea trimestru a fost de 3,8 milioane de barili de petrol pe zi, sub nivelul de 4,1 milioane de barili de petrol pe zi consemnat in al doilea trimestru, precum si sub cel din al treilea trimestru al anului trecut, de 3,9 milioane de barili de petrol pe zi.

Din cauza celor doua uragane, BP si-a redus productia aferenta perioadei iulie-septembrie cu 145.000 de barili de petrol pe zi.

Pierderile BP le depasesc pe cele de 20.000 de barili de petrol pe zi, anuntate de ConocoPhillips, singura companie petroliera americana de mari dimensiuni care a raportat, pana in prezent, pagubele provocate de cele doua uragane.

Reprezentantii BP au afirmat ca impactul uraganelor, alaturi de costurile ridicate de exploatare a zacamintelor, sunt principalele cauze pentru care compania nu va putea sa-si atinga tinta de productie stabilita, pentru acest an, intre 4,1 milioane de barili de petrol pe zi si 4,2 milioane de barili de petrol pe zi.

Cea mai mare rafinarie a BP este localizata la Huston, Texas. Atat rafinaria din Texas, cat si alte unitati de productie British Petroleum din zona au fost inchise cateva zile inainte de cele doua uragane, precum si in perioada care a urmat.

"Conditiile de tranzactionare cu care s-a confruntat BP in al treilea trimestru al 2005 au fost afectate semnificativ de uraganele Katrina si Rita, precum si de urmarile acestora", au precizat reprezentantii companiei. Grupul a anuntat ca a trebuit sa suporte costuri de 100 de milioane de dolari (83,8 milioane de euro) pentru securizarea si repararea platformei de forare Thunder Horse, care a fost afectata de uraganul Dennis care a lovit Golful Mexic in iulie.

Uraganul Katrina, care a afectat pe 29 august sudul Statelor Unite ale Americii, este considerat cea mai grava catastrofa naturala din istoria tarii.

Din bilantul economic al calamitatilor reiese ca o zona de 235.000 de kilometri patrati a fost afectata de trecerea uraganului, o suprafata echivalenta cu jumatate din teritoriul Frantei sau intregul teritoriu al Romaniei.

Regiunea de coasta a statului Mississippi a fost distrusa pe o lungime de cel putin 40 - 50 de kilometri. Orasul New Orleans a fost inundat in proportie de 80%.



Petrolul isi revine

Pretul petrolului a atins niveluri record din cauza efectelor devastatoare ale uraganului.

Totusi, a inceput sa isi revina, ajungand la cel mai scazut nivel din ultima saptamana, dupa ce s-a anuntat ca rezervele sunt suficiente pentru a acoperi cererea din Statele Unite. Pretul petrolului a scazut cu 1% la 64,81 dolari pe baril.

"Piata este ingrijorata pentru ca exista prea mult titei pentru moment", crede Sam Tilley, analist la Sucden, un broker din Londra.

"Este un semn ca preturile record ale petrolului au afectat cererea", a continuat acesta.

Productia de petrol din Golful Mexic a inceput sa isi revina saptamana aceasta, atingand aproape 7% din nivelul normal, dupa ce uraganul Rita s-a oprit saptamana trecuta. Titeiul din rezervele de urgenta ale Statelor Unite si ale altor membri ai Agentiei Internationale de Energie a ajuns pe piete. Cererea de benzina din SUA a scazut cu 2,8% luna trecuta.

Totusi, dupa uraganele Katrina si Rita aproximativ 18% din capacitatea de rafinare a Statelor Unite ramane inchisa. In Franta, angajatii de la rafinaria Total, care au incetat productia saptamana trecuta, au votat pentru continuarea grevei pana pe 7 octombrie.

"Aceste vesti nu au afectat piata, ceea ce demonstreaza ca am atins recordul pe termen scurt", crede Tilley.

Pretul mediu al benzinei la pompa s-a majorat cu 53% in ultimul an, la 2,941 dolari/galon. Pretul a atins nivelul record de 3,057 dolari/galon pe 2 septembrie.

In perioada ce a urmat uraganului Katrina, Organizatia Producatorilor si Exportatorilor de Petrol a furnizat 30,6 milioane de barili pe zi luna trecuta, conform unor estimari preliminare ale PetroLogistics.

Acesta este cel mai mare nivel din anul 1979, dupa cum arata datele Departamentului de Energie al Statelor Unite.



Nota de plata a asiguratorilor se incarca

Grupul elvetian de asigurari Zurich Financial Services a anuntat ca daunele provocate de uraganul Katrina in Statele Unite se vor ridica la 600 de milioane de dolari.

Totusi, compania a anuntat ca valoarea finala nu a fost inca estimata.

Unii analisti estimeaza ca valoarea totala a daunelor cauzate de Katrina ar putea costa industria asigurarilor 60 de miliarde de dolari.

"Estimarea daunelor provocate de Katrina in acest moment este o problema delicata", au declarat reprezentantii companiei.

Zurich este ultima companie de asigurari care a dat publicitatii valorile legate de pagubele cauzate de dezastrul natural de luna trecuta si a adaugat ca este foarte posibil ca acestea sa fie inregistrate in trimestrul al treilea.

Munich Re, cea mai mare firma de reasigurari, a anuntat saptamana trecuta ca se afla in fata unei note de plata de 782 de milioane de dolari. Pagubele au fost cauzate atat de uraganul Katrina, cat si de Rita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO