Business Internaţional

Marile economii au trecut de perioada critica, anunta bucurosi cei mai puternici ministri de finante din lume

14.06.2009, 14:55 10

Cele mai mari economii ale lumii au trecut de perioada critica, iar acum au inceput procesul de recuperare, desi exista inca riscuri majore care le pandesc pe fondul recesiunii mondiale, avertizeaza ministri de finante ai statelor G8, scrie BBC News.

Oficialii G8, grupul celor opt cele mai dezvoltate state din lume, se gandesc cum sa relaxeze masurile de urgenta adoptate in perioada de varf a crizei pentru a contracara extinderea acesteia, acum cand economia mondiala da semne ca isi revine.
La intalnirea din Italia a statelor G8, ministrii de finante au spus ca pietele bursiere recupereaza din pierderi, ratele dobanzilor sunt mai stabile, iar consumatorilor le revine increderea in economie.
Previziunile pe care ministrii de finante le-au expus acum sunt cele mai optimiste de la prabusirea bancii de investitii Lehman Brothers in toamna anului trecut. Astfel, ministrii de finante au anuntat ca vor incepe sa creioneze noi strategii pentru perioada postcriza, strategii care sa fie potrivite pentru momentul in care se vor obtine din nou rate de crestere economica sustenabile. Este prea curand insa sa se vorbeasca despre intoarcerea la valorile deficitelor bugetare de dinainte de criza sau sa se anuleze impactul falimentelor bancare, au mai declarat ei dupa intalnirea de la Lecce, Italia.
"Am discutat necesitatea pregatirii strategiilor potrivite pentru a reduce masurile extraordinare adoptate in timpul crizei, odata ce economia va fi pregatita sa le suporte", au afirmat ministrii dupa doua zile de discutii. Exista "semne ce indica stabilizarea economiei", desi "situatia generala ramane incerta".
 
Americanii raman precauti
Cu toate acestea, secretarul Trezoreriei americane Tim Geithner a avertizat ca este prea devreme pentru a se vorbi de eliminarea pachetelor de stimulare economica. El a mai adaugat ca acestea ar trebui sa ramana in vigoare pana ce revenirea economiei mondiale va deveni o certitudine.
La intalnirea de la Lecce, care a dorit sa puna bazele unei conferinte a sefilor de guvern ai statelor G8, ce va avea loc luna viitoare in orasul L'Aquila, devastat in acest an de un cutremur, ministrii de finante au recunoscut ca situatia mondiala "ramane incerta".
"Riscuri importante continua sa ameninte stabilitatea economica si financiara", potrivit ministrilor de finante.
 
Somajul ramane o problema acuta
A fost evidentiata posibilitatea ca rata somajului sa continue sa creasca, chiar si dupa ce se va relua cresterea productiei.
Guvernele stau sub presiune pentru ca acum trebuie sa isi indrepte atentia de la combaterea recesiunii la inlesnirea tranzitiei spre revenirea economiei, intr-un moment in care investitorii sunt ingrijorati ca programele de stimulare a economiilor in valoare de peste 2.000 mld. dolari (1.425 mld. euro) vor alimenta inflatia, daca nu se vor adopta masurile necesare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO