Business Internaţional

Marile economii europene, la turatie maxima

14.02.2007, 16:37 11

Economiile Frantei, Germaniei si Italiei au inregistrat in ultimul trimestru al anului 2006 performante spectaculoase, cresterea accelerata fiind alimentata in principal de cresterea exporturilor si a consumului.
Scaderea pretului petrolului, revigorarea inregistrata de sectorul constructiilor si rata scazuta a somajului din ultimele luni ale anului trecut au fost factorii care au dus la accelerarea cresterii economice a Germaniei, Frantei si Italiei, scrie Bloomberg.
Germania, cea mai mare economie la nivel european, a crescut cu 0,9% in ultimul trimestru al 2006 fata de trimestrul precedent, cand a fost inregistrata o crestere de 0,8%. Produsul intern brut a crescut cu 2,7 procente in 2006, mai mult cu 0,1% decat in 2005.
Companiile germane au intensificat productia pentru a face fata comenzilor tot mai ridicate pentru export, transformand economia in unul dintre cei mai buni performeri din randul statelor care au adoptat moneda euro.
"Perspectivele sunt din ce in ce mai pozitive", a declarat Kornelius Purps, strateg la compania Unicredit din M?nchen. "Germania este locomotiva economiei europene si putem spune ca trecerea in 2007 a fost mai relaxata decat ne asteptam, tinand cont de cresterea taxei pe valoarea adaugata."
Majorarea consumului in ultimul trimestru al 2006 a fost cel mai probabil provocata de iminenta crestere a TVA de la 16% la 19% in luna ianuarie, fapt ce a determinat consumatorii germani sa cumpere mult mai mult in luna decembrie.
In Franta, sectorul constructiilor si scaderea pretului petrolului au provocat o crestere economica spectaculoasa. Produsul Intern Brut a crescut in ultimul trimestru cu 0,6% pana la 0,7% potrivit estimarilor Institutului National de Statistica.
"Performantele economice au fost alimentate cel mai probabil de consum. Industria franceza nu reuseste inca sa profite de pe urma cererii mari din afara Frantei", a declarat Carol Hainaut, economist la compania Natixis cu sediul la Paris. Hainaut estimeaza pentru 2007 o incetinire a avansului economic la 1,7%.
Rata somajului a coborat sub pragul de 8,6% in luna decembrie, performanta care nu a mai fost atinsa din 2002. Masurile luate de autoritati in sprijinul programelor de formare profesionala au sprijinit nivelul redus al somajului. Daca in Franta si in restul statelor europene somajul este in scadere, Banca Centrala Europeana devine din ce in ce mai prudenta in privinta inflatiei.
"Atitudinea vigilenta are drept cauza nevoia de a ne asigura ca riscurile legate de mentinerea unor preturi stabile pe termen mediu nu se vor concretiza", a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele BCE. In conditiile in care Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de referinta la nivelul, considerat scazut, de 3,5%.
Italia a raportat cea mai importanta accelerare a cresterii economice din ultimii sapte ani, Produsul Intern Brut crescand cu 1,1 %. Economia Italiei, a patra ca dimensiune din Europa, a crescut cu 2% in ultimul an, comparabil cu 0,1% in 2005.
Cresterea economica ar putea incetini anul acesta, avand in vedere ca guvernul a marit impozitul pentru persoanele care au obtinut un venit anual mai mare de 40.000 de euro.
Performantele economice ale Italiei din 2006 au surclasat estimarile guvernantilor. Ministrul de finante Tommaso Padoa-Schioppa a prevazut ca economia Italiei in valoare de 1.800 mld. dolari va creste cu 1,8% in 2006. Pentru 2007, Tommaso prevede un avans economic de 1,3 procente.
Rata somajului inregistrata in randul italienilor in cel de-al treilea trimestru al 2006 a atins cel mai mic nivel din ultimii 14 ani. In timp ce somajul din zona euro a scazut la 7,5% in decembrie, cea mai buna performanta din 1993, iar indicele de incredere in economie a ramas aproape de valoarea maxima luna trecuta.
Economiile statelor din zona euro vor creste anul acesta cu aproximativ 2,2%, potrivit estimarilor Bancii Centrale Europene, mai putin cu 0,5% decat in 2006.
Evolutia pozitiva de anul trecut a statelor membre ale UE, care, potrivit previziunilor Comisiei Europene, este cea mai ridicata din 2000 pana in prezent, da motive BCE de a aplica cresterea dobanzii de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO