Business Internaţional

Masuri disperate: Irlanda ia bani de la populatie ca sa sprijine economia

08.04.2009, 17:17 40

Ministrul de finante al Irlandei a avertizat ca tara sa are in fata „cea mai mare provocare de pana acum", in contextul in care a majorat impozitele impuse clasei de mijloc in cadrul unui buget de urgenta prin care se are in vedere depasirea crizei economice din ce in ce mai pronuntate, scrie cotidianul Financial Times.

Brian Lenihan a prezentat planuri de creare a unei agentii nationale de administrare de active care sa preia credite neperformante in valoare estimata la 80-90 de miliarde de euro, credite acordate de catre bancile locale dezvoltatorilor si companiilor imobiliare care dau acum semne ca nu vor fi capabile sa le ramburseze.
Bancherii spun ca Irlanda ar fi astfel prima tara din cadrul UE care ar adopta modelul asa-numitei „bad bank" pentru a curata bilanturile contabile ale principalelor sale banci in speranta ca acest lucru ar putea relansa creditarea catre economia reala.
Lenihan a admis faptul ca actiunea „va avea drept rezultat o crestere semnificativa a datoriei brute nationale". Totusi, costul platii acestei datorii va fi acoperit, adauga el „pe cat posibil din veniturile acumulate din activele noii agentii".
Un impozit de 4% din venitul brut impus oricarei persoane care castiga peste 75.000 de euro, impozit ce creste la 6% in cazul celor cu castiguri de peste 175.000 de euro, s-a aflat in centrul masurilor anuntate de catre ministrul irlandez de finante, masuri ce-i vor afecta pe principalii beneficiari ai recentului boom al Irlandei, in conditiile in care guvernul incearca sa reduca un deficit public in crestere accelerata si sa puna capat declinului economic.
Anticipand o scadere de 8% a productiei economice in acest an, Lenihan a facut apel la oponentii sai politici sa „lase deoparte interesele marunte" si sa sprijine majorarile de taxe.
Richard Bruton, purtator de cuvant al partidului de opozitie Fine Gael, a atacat guvernul pentru faptul ca expune contribuabilii riscului de a se confrunta cu noi pierderi.
Masurile de majorare a taxelor sunt menite sa redea increderea investitorilor in capacitatea Irlandei de a depasi criza finantelor sale publice.
In incercarea de a tempera nemultumirea publica privitoare la majorarile de taxe, ministrul a anuntat reduceri ale salariilor, cheltuielilor si pensiilor membrilor parlamentului si functionarilor publici.
Lenihan a estimat ca finantarea guvernamentala va echivala cu 10,75% din PIB, de peste trei ori peste limita impusa tarilor care adera la euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO