Business Internaţional

Materii prime mai scumpe, preţuri mai mari la casă

Autor: Catalina Apostoiu

15.02.2011, 23:40 21

Până în toamnă, majoritatea bunurilor de consum vor avea preţurimai mari, potrivit reprezentanţilor retailerilor, companiilor dindomeniul alimentar şi producătorilor, scrie The New York Times.

Preţul bumbacului se apropie de cel mai ridicat nivel din maimult de un deceniu, iar costurile altor materiale cum ar fi pieleaşi poliesterul sunt de asemenea în creştere.

Cuprul a atins recent cel mai ridicat nivel din aproximativ 40de ani, iar preţul minereului de fier este din ce în ce mairidicat. Preţurile porumbului, zahărului, grâului, cărnii de vităşi de porc şi cafelei sunt în creştere puternică.

În momentul în care preţurile materiilor prime au început săcrească în vara anului trecut, mulţi producători şi retaileri auabsorbit costurile, temându-se că oamenii nu vor plăti preţuri maimari în timpul sezonului de vară sau atâta timp cât condiţiileeconomice rămân fragile.

Multe companii importante, incluzând Kraft, Polo Ralph Lauren şiHanes, spun că nu mai pot proceda la fel în continuare şi că vor finevoite să majoreze preţurile pentru a-şi proteja profiturile.

Costul materiilor prime reprezintă o mică parte din costulmajorităţii bunurilor de consum, costurile legate de forţa demuncă, procesare şi ambalare tinzând să reprezinte o parte mai maredin preţul de la casă. Alimente cum ar fi cafeaua, carnea şilaptele, mai apropiate de materiile prime, vor înregistra probabilunele dintre cele mai semnificative majorări de preţuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO