Business Internaţional

Mediul de business din Italia se bucură de o recuperare „peste aşteptări”: Încrederea managerilor din sectorul manufacturier a crescut semnificativ luna trecută, după ce producţia industrială s-a majorat cu 8,2% în iunie

Mediul de business din Italia se bucură de o recuperare...

Autor: Eduard Ivanovici

17.08.2020, 14:37 133

Italia a fost prima ţară europeană care a suferit de pe urma crizei generate de coronavirus, înregistrând peste 35.000 de decese de la izbucnirea focarelor din Lombardia.

Produsul intern brut (PIB) al ţării a scăzut în T2 cu 12,4% – o contracţie record, însă un rezultat mai bun decât estimările iniţiale ale analiştilor. Prin comparaţie, Spania a raportat o contracţie de 18,5%, iar PIB-ul Franţei a suferit un declin de 13,8%, scrie Financial Times.

In iunie, a treia economie a zonei euro a înregistrat o creştere de 8,2% în ceea ce priveşte producţia industrială, întrecând astfel aşteptările economiştilor din cadrul Reuters de 5,1%. Rezultatele au venit după o creştere de 41,6% în luna mai, când a luat sfârşit perioada de carantină.

Fabiano Schivardi, economist al Universităţii Luiss din Roma, a declarat că recuperarea se datorează în mare parte iniţiativelor create de guvern pentru a ajuta business-urile să navigheze pe timp de pandemie, „precum subvenţiile, creditele ieftine, măsurile de susţinere a forţei de muncă şi schemele de lucru cu program redus”.

Indicele IHS Markit pentru încrederea managerilor italieni din sectorul manufacturier a crescut în iulie până la 51,9 de la 47,5 în iunie, prima creştere din ultimii doi ani. Cu toate acestea, cererea externă a rămas slabă şi nu există elemente care să sugereze că fabricile operează la capacitate maximă.

Luni, 17 august, autorităţile italiene a oprit activitatea cluburilor de noapte, iar purtarea măştilor de protecţie a devenit obligatorie în locurile aglomerate de vreme ce numărul de infecţii cu coronavirus a crescut constant în ultimele săptămâni. Sectorul vieţii de noapte din Italia generează venituri anuale de circa 4 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO