Business Internaţional

Megafuziune pe piaţa materiilor prime: Glencore şi Xstrata, aproape de un acord de 80 mld. dolari

Megafuziune pe piaţa materiilor prime: Glencore şi Xstrata, aproape de un acord de 80 mld. dolari

Autor: Radu Racu

02.02.2012, 10:54 1228

Elveţienii de la Glencore, cea mai mare companie de intermediere de materii prime din lume, sunt aproape de un acord de fuziune cu grupul minier britanic Xstrata, o tranzacţie evaluată la 80 de miliarde de dolari care ar putea reconfigura industria minieră mondială, scrie Financial Times.

Înţelegerea ar putea fi făcută publică cel mai devreme săptămâna viitoare, când Xstrata anunţă rezultatele financiare pentru anul 2011, au precizat surse apropiate negocierilor, pentru cotidianul britanic.

Compania minieră britanică a emis joi un comunicat concis în care preciză că a fost abordată de Glencore dare a avertizat că nu există nicio certitudine în privinţa încheierii tranzacţiei. Conform legislaţiei engleze, Glencore trebuie să facă o ofertă angajantă până la 1 martie.

"Cele două companii sunt mai aproape de finalizarea tranzacţiei decât au fost vreodată în ultimii cinci ani", a precizat o sursă.

Un acord favorabil fuziunii ar avea un impact major asupra sectorului minier mondial, similar efectelor fuziunii dintre BHP şi Billiton în anul 2001, care a creat cel mai mare grup de exploatare minieră din lume, după capitalizarea de piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO