Business Internaţional

Membri ai campaniei lui Trump au avut contacte cu oficiali ai serviciilor secrete ruse-NYT

Membri ai campaniei lui Trump au avut contacte cu...

Autor: Raluca Manga

15.02.2017, 10:53 51

Membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi asociaţi ai acestuia au avut mai multe contacte cu responsabili de rang înalt ai serviciilor ruse de informaţii înaintea alegerilor, potrivit unor oficiali americani citaţi de The New York Times.

The New York Times citează patru oficiali americani încă în funcţie sau nu, care spun că înregistrări ale convorbirilor telefonice şi discuţii interceptate arată că au existat astfel de contacte repetate.

Agenţii americane de informaţii au interceptat aceste convorbiri cam în acelaşi timp în care descopereau dovezi că Rusia încerca să perturbe alegerile prezidenţiale prin accesarea ilegală a serverelor Comitetului Naţional Democrat, au spus trei dintre oficiali. Agenţiile de informaţii au încercat apoi să afle dacă echipa de campanie a lui Trump complota cu ruşii privind acţiunile de piratare sau privind alte eforturi de a influenţa alegerile.

Oficialii citaţi au spus că, până acum, nu au observat nicio dovadă privind o astfel de cooperare.

Însă aceste interceptări au alertat serviciile americane de informaţii din cauza numărului mare de contacte care surveneau în timp ce Trump vorbea cu entuziasm de Vladimir Putin. La un moment dat, în cursul verii, Trump a spus la un eveniment de campanie că speră că serviciile secrete ruse au furat e-mailurile lui Hillary Clinton şi că le vor publica.

Oficialii citaţi au spus că discuţiile interceptate nu era limitate doar la unii membri ai echipei de campanie a lui Trump, ci îi includeau şi pe alţi asociaţi ai acestuia. De partea rusă, contactele au implicat membri ai Guvernului şi membrii ai serviciilor de informaţii, spun ei, cu condiţia anonimatului.

Oficialii au spus că unul dintre responsabilii care a avut discuţii cu partea rusă este Paul Manafort, preşedintele echipei de campanie a lui Trump timp de câteva luni şi fost consultant politic în Ucraina.

Ei au refuzat să dea alte nume ale persoanelor implicate.

Manafort a respins acuzaţiile oficialilor într-un interviu telefonic.

"Este absurd", a spus el. "Nu am nicio idee la ce se referă. Nu am vorbit niciodată în cunoştinţă de cauză cu responsbaili ai serviciilor secrete ruse şi nu am fost niciodată implicat în nimic care are de-a face cu Guvernul rus sau cu Administraţia Putin sau în vreo problemă aflată în curs de investigare astăzi ", a continuat acesta.

"Nu este ca şi cum aceşti oameni poartă ecusoane pe care scrie «Sunt agent al serviciilr ruse de informaţii»", a mai spus el.

Mai mulţi asociaţi ai lui Trump, inclusiv Manafort, au avut afaceri în Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO