Business Internaţional

Merkel cere punerea băncilor mari sub supravegherea Europei

Merkel cere punerea băncilor mari sub supravegherea Europei

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

06.06.2012, 00:04 778

Cancelarul german Angela Mer­kel, politicianul cu cea mai mare putere de decizie în zona euro, a făcut un pas spre crearea unei uniuni bancare indi­când că Germania este des­chisă ideii înfiinţării unei autorităţi bancare euro­pene care să supravegheze cele mai mari bănci din regiune, scrie cotidianul francez Les Echos.

"Lumea vrea să ştie cum concepem uniunea politică ce va însoţi uniunea monetară şi trebuie să aducem curând un răspuns acestei întrebări", a afirmat Merkel înaintea unei întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso. "Pactul fiscal este un prim pas, dar nu unul suficient de mare.Vom discuta despre în ce măsură trebuie să punem sub o supraveghere specifică europeană băncile cu im­portanţă sistemică", a spus cance­larul. Întâlnirea a avut ca scop pregătirea unui summit UE pentru sfârşitul acestei luni. Barroso a făcut apel la o abordare care ar putea include "o uniune ban­cară": "Unele elemente ale acestei uniuni bancare ar consta într-o supra­veghere financiară mai integrată şi, de asemenea, garanţii mai integrate pentru depozite".

Ideea înfiinţării unei autorităţi de supraveghere la nivel european care în ultimă instanţă să garanteze stabilitatea băncilor a fost vehiculată pentru prima dată săptămâna trecută de CE. Însă propunerea a fost întâmpinată cu răceală de ţările mai bogate, precum Germania, care se tem că astfel ar putea ajunge să salveze băncile altor state, notează Bloomberg.

Problema uniunii bancare a fost pusă pe masă şi de Banca Centrală Europeană şi guverne precum cele de la Paris şi Madrid. Însă sectorul bancar s-a arătat a fi ostil ideii, lăsând să se înţeleagă de mai multe ori că nu are în vedere nici măcar suprevegherea băncilor, cu atât mai puţin o uniune bancară de amploare, ca pas spre ieşirea din criză.

Merkel a tras atenţia că o uniune politică puternică va implica cedarea unei părţi din suveranitatea statelor pentru consolidarea instituţiilor europene, în special a CE şi Parlamentului European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO