Business Internaţional

Merkel şi Sarkozy cer o taxă bancară mondială şi îşi unesc forţele pentru binele economiei europene

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel s-au aliat pentru a trasa viitorul economiei europene după propriile principii (FOTO: Reuters)

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel s-au aliat pentru a trasa viitorul economiei europene după propriile principii (FOTO: Reuters)

16.06.2010, 00:00 20

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez NicolasSarkozy au dat dovadă de unitate în cadrul summit-ului ce a avutloc luni, după săptămâni întregi în care tensiunea a fost cuvântulde ordine pentru cele două state, a căror bună înţelegere estepercepută ca fiind vitală pentru coeziunea politică a BătrânuluiContinent, scrie The Wall Street Journal.

Totodată, Merkel şi Sarkozy au reînnoit apelul pentruinstituirea unei taxe bancare la nivel mondial şi au promis că voradresa o scrisoare preşedintelui G20 (grupului marilor ţăriindustrializate şi emergente) înainte de debutul summit-ului ce vaavea loc luna aceasta, potrivit BBC News.

Cei doi lideri europeni au ajuns la un compromis cu privire laprincipalul subiect care i-a ţinut în corzi în ultima perioadă: cumsă ajute zona euro să prevină crize economice de anvergura celei cucare se confruntă Grecia, care să pună în pericol monedacomună.

Merkel a recunoscut că Europa are nevoie de un "guvern economic"mult mai integrat - ipoteză vehiculată de francezi şi mult timprespinsă de germani -, în timp ce Sarkozy a acceptat faptul că oasemenea coordonare trebuie să se realizeze la nivelul întregiiUniuni Europene şi nu aşa cum el insistase iniţial, la nivelulcelor 16 ţări din zona euro "Nu vrem să divizăm Europa. Nu vremmembri la clasa întâi şi membri la clasa a doua", potrivit luiSarkozy.

În ultimele luni, relaţiile franco-germane au avut de suferit pefondul unor tensiuni rar întâlnite în deceniile anterioare, avândîn vedere că cele două state au depăşit divergenţele istorice şis-au aliat în anii '50 pentru a sprijini integrarea europeană.

Model economic german pentru toţi

Germania percepe criza din sudul Europei ca fiind un simptom aleşecului celorlalte state de a "copia" disciplina fiscală şimodelul structural specific german. Propunerile guvernului de laBerlin pentru remedierea situaţiei grave cu care se confruntă altenaţiuni se concentrează în principal pe reducerea deficituluibugetar. Cu toate acestea, Franţa consideră că excedentul comercialmasiv şi cererea internă slabă a Germaniei fac de asemenea partedin problemele zonei euro.

Cele două ţări au vrut însă să lase deoparte mărul discordiei şisă facă front comun în ultimele zile. "Mai mult ca niciodată,Germania şi Franţa sunt determinate să vorbească pe o singurăvoce", a spus Sarkozy. El a precizat că liderii celor 16 state ceutilizează moneda euro vor organiza reuniuni ad-hoc în cazuri deurgenţă. "Modelul natural al unei guvernări economice este laputerea 27. În cazul apariţiei însă a unor probleme la nivelulzonei euro, vom avea posibilitatea de a strânge cele 16 statemembre", a mai spus preşedintele francez.

Germania vrea ca UE să rămână principalul forum de decizie înceea ce priveşte diplomaţia la nivel înalt, în mare parte pentru căBerlinul se bucură de sprijinul mai multor aliaţi în Europa celor27 de state decât în zona euro. Pe de altă parte, Franţa preferă săformeze forumul decizional la nivelul zonei euro, întrucât defoarte multe ori a avut divergenţe cu state non-euro, cum esteMarea Britanie sau ţările din partea de est a BătrânuluiContinent.

Cade coaliţia lui Merkel?

Guvernul de coaliţie condus de cancelarul german Angela Merkelpare să fie la un pas de colaps, fiind slăbit de o serie dedezacorduri cu privire la măsurile de austeritate şi reformele depolitică economică, scrie The Guardian. La mai puţin de opt luni dela instalarea la Berlin, guvernul lui Merkel a primit o palmă chiarde la contribuabili, peste jumătate dintre aceştia declarând căexecutivul german nu va rămâne în picioare tot mandatul pe care îlmai are. "Fie rezolvăm lucrurile la Berlin, fie curând coaliţia seva sfârşi", a declarat Jorg-Uwe Hahn, liderul filialei din Hessen aPartidului Democraţilor Liberi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO