Business Internaţional

Merkel susţine austeritatea în zona euro, însă în Germania propune noi cheltuieli publice prin programul său electoral

În timp ce Merkel susţine că nu va majora taxele, Partidul Social-Demo­crat şi Partidul Verde cer impozite mai mari pentru bogaţi. Foto: AFP

În timp ce Merkel susţine că nu va majora taxele, Partidul Social-Demo­crat şi Partidul Verde cer impozite mai mari pentru bogaţi. Foto: AFP

Autor: Ioana Niţă

24.06.2013, 20:01 535

Cancelarul german Angela Merkel susţine reduceri drastice de cheltuieli bugetare pentru ţările din zona euro, însă în Germania ea încearcă să îşi asigure al treilea mandat cu promisiuni care vizează noi cheltuieli publice pentru a-şi atrage alegătorii de la partidele rivale, scrie The Wall Street Journal.

În programul electoral al alianţei dintre Partidul Creştin-Democrat şi Uniunea Socială Creştină, membrii de partid ai lui Merkel propun noi cheltuieli publice de aproximativ 30 miliarde euro pentru orice categorie de cheltuieli, de la noi drumuri şi poduri la indemnizaţii pentru mame, scutiri de impozite pentru familii şi limitarea chiriilor locuinţelor din oraşe.  

Alegerile generale din Germania vor avea loc la sfârşitul lunii septembrie.

Cancelarul german a exclus orice majorare de taxe pentru susţinerea promisiunilor electorale. Însă, în aceste condiţii, criticii avertizează că Merkel nu va putea să îşi îndeplinească pro­misiunile decât dacă va majora deficitul federal. Iar acest lucru intră în contradicţie cu „medicamentul“ prescris de ea pentru restul Europei, precum şi cu obiectivul guvernului său de a echilibra bugetul anul viitor.

Rainer Brüderle, candidatul pentru preşedinţia Partidului Democrat Liberal - grupare politică care face parte din coaliţia de la putere -, a descris programul electoral al lui Merkel ca fiind un „magazin mixt“ care oferă câte ceva pentru fiecare cetăţean, însă din păcate el consideră că aceste promisuni nu vor putea fi finanţate.

„Nu vrem un nou program de cheltuieli care să fie finanţat prin majorarea deficitului bugetar, ci un buget solid şi o îmbunătăţire a situaţiei clasei de mijloc“, a spus Brüderle.

Programul electoral al cancelarului german cuprinde un mix de politici populiste cu care se pot identifica atât susţinători de dreapta, cât şi de stânga. Ea îşi propune să îi împace pe susţinătorii partidului său creştin-de­mocrat prin ajutoare pentru familii, respingerea aderării Turciei la Uniunea Europeană şi prin menţinerea unei atitudini dure faţă de ţările din zona euro care se confruntă cu probleme. Programul său cuprinde de asemenea idei ale social-democraţilor din opoziţie, precum introducerea salariului minim, limitarea chiriilor pentru locuinţele din oraşe şi majorarea indemnizaţiilor pentru părinţii care stau acasă.

În timp ce Merkel susţine că nu va majora taxele, Partidul Social-Demo­crat şi Partidul Verde cer impozite mai mari pentru bogaţi cu scopul de a acoperi nevoile pentru clasa de mijloc.

„Merkel nu este vulnerabilă. Acesta este punctul ei forte. Ea propune un program care oferă ceva tuturor“, a spus Klaus Schroeder, un profesor de politică de la Universitatea Liberă din Berlin.

Sondajele actuale arată că alianţa conservatoare a lui Merkel va atrage cele mai multe voturi la alegerile din septembrie. Singura problemă este că partenerul său de coaliţie Partidul Democrat-Liberal are puţin peste 5% - cât are nevoie pentru a obţine locuri în parlament.

Criticii susţin că majoritatea promisiunilor electorale ale cancelarului german nu vor face niciodată parte din politica guvernamentală. Chiar dacă Partidul Creştin-Democrat solicită blocarea aderării Turciei la Uniunea Europeană, ca şef de stat Merkel susţine negocierile de aderare dintre oficialii turci şi cei de la Bruxelles. 

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 25.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO