Business Internaţional

Merrill Lynch a ajuns iar cu cutitul la os: are nevoie de 8,5 mld. $

30.07.2008, 18:38 15

Merrill Lynch, a treia institutie financiara ca marime de pe piata americana, va oferi investitorilor actiuni in valoare de 8,5 mld. dolari (5,4 mld. euro), in incercarea de a-si reface ratingul de credit afectat de pierderile din segmentul subprime, scrie Bloomberg.
De asemenea, banca intentioneaza sa vanda, pentru 6,7 mld. dolari, obligatiuni a caror valoare actuala depaseste 30 mld. dolari. Fondul de investitii Temasek Holdings, din Singapore, care a devenit cel mai important actionar al Merrill in decembrie 2007, va achizitiona actiuni in valoare de 3,4 mld. dolari. In acelasi timp, Merrill va plati fondului de investitii 2,5 mld. dolari pentru a contrabalansa pierderile suferite in urma investitiilor anterioare. Merrill Lynch si-ar putea reduce valoarea contabila a activelor cu inca 5,7 mld. dolari in trimestrul trei, potrivit estimarilor oficialilor institutiei. Pierderile suferite in ultimul an se ridica la 19 mld. dolari, ceea ce l-a fortat pe directorul executiv John Thain sa renunte la retorica potrivit careia compania detine suficient capital pentru a rezista crizei.
Din momentul in care a preluat functia de director executiv, in decembrie 2007, Thain a efectuat majorari de capital in valoare de 30 mld. dolari, in incercarea de a contrabalansa pierderile generate de investitiile in instrumente financiare bazate pe credite subprime. Luna trecuta, agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a redus ratingul de credit al Merrill, avertizand ca ar putea continua sa efectueze actiuni similare si in viitor.
Operatiunea de strangere de capital "poate fi perceputa nu ca o incercare de a rezolva criza, ci ca o extindere a costurilor pe care le au de suportat investitorii deja existenti", a declarat Charles Peaboy, analist la Portables Partner din New York, care a formulat o recomandare de "vinde" pentru actiunile Merrill. "Cum poti fi multumit de o asemenea actiune in conditiile in care aceasta este o necesitate", a adaugat el.
La inceputul acestei luni, Merill si-a vandut participatia de 20% detinuta in cadrul Bloomberg pentru 4,43 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO