Business Internaţional

MG Rover, cumparata de Nanjing Automobile

25.07.2005, 18:35 36

Nanjing Automobile Group a achizitionat concernul britanic MG Rover, relateaza Bloomberg. Afacerea a fost incheiata vineri, 22 iulie, si, conform unor surse protejate, fabricantul chinez a platit pentru aceasta operatiune "putin mai mult" de 50 de milioane de lire sterline (71,8 milioane de euro). "Achizitia MG Rover va imbunatati considerabil imaginea si competitivitatea Nanjing", a declarat Graeme Maxton, directorul Economist Intelligence Unit din Hong Kong.

Nanjing va prelua controlul asupra activelor companiei britanice si intentioneaza sa produca motoarele in China, in timp ce unele masini vor fi in continuare fabricate in Marea Britanie.

"Guvernul chinez doreste ca trei sau patru fabricanti de masini autohtoni sa isi extinda activitatea si in afara tarii", a mai spus Maxon. "In prezent, putine companii din domeniul auto pot fi cumparate, ceea ce inseamna ca Nanjing a facut o mutare foarte buna."

Prin achizitionarea MG Rover, Nanjing va avea capacitatea si tehnologia necesare pentru a produce o gama mai larga de motoare si vehicule. Componentele automobilelor de dimensiuni mici si medii vor fi realizate in China, iar apoi exportate in Marea Britanie pentru a fi asamblate.

Inca nu se stie cate angajari va face fabricantul chinez in Marea Britanie, insa, potrivit unor estimari, acesta ar putea crea 2.000 de locuri de munca.

"Nanjing intentioneaza sa angajeze oameni care sa ii ajute sa implementeze o noua strategie de dezvoltare a companiei", a spus Tony Lomas, unul dintre administratorii MG Rover.

Compania PricewaterhouseCoopers, care administreaza Rover, a mai purtat tratative pentru o posibila vanzare a concernului britanic cu Shangai Automotive Industry Corp. (SAIC), cel mai mare producator de masini din China. Acesta a inaintat o oferta de cumparare, in colaborare cu Magma Holdings Ltd., o companie apartinand unor fosti directori de la Ford si General Motors.

SAIC, care a achizitionat si o parte din actiunile fabricantului de masini sud coreean Ssangyong Motor, s-a oferit initial sa cumpere doar divizia producatoare de motoare a concernului britanic, dar saptamana trecuta si-a extins oferta pentru preluarea intregii companii, oferind o suma mai mica decat Nanjing.

MG Rover, cu sediul in Longbridge, Marea Britanie, a intrat in stare de faliment in data de 8 aprilie a acestui an. Datoriile producatorului de masini au atins valoarea de 1,4 miliarde de lire sterline (2,4 miliarde de euro), iar 5.000 de angajati si-au pierdut slujbele.

MG Rover, companie infiintata acum o suta de ani, era in plina glorie in anii ''60, atunci cand, pentru productia limuzinelor si a masinilor sport, angajase 250.000 de oameni, iar Longbridge era cea mai mare fabrica de automobile din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO