Business Internaţional

Michael Jackson, nevinovat, dar cu brandul la pamånt

15.06.2005, 18:08 28

Viitorul lui Michael Jackson este mult mai linistit, dupa ce juriul din California l-a declarat nevinovat pe starul american acuzat de molestare a unui copil, scrie CNN Money.

Totusi, verdictul nu a rezolvat si situatia financiara precara in care se afla artistul. Jackson, desi detine mai multe active estimate la 600 de milioane de dolari (498 milioane de euro), nu o duce prea bine din punct de vedere financiar.

Pentru a intretine aceste active, regele popului, cheltuieste mai multi bani decåt produce, conform unui expert care a depus marturie in timpul procesului.

Doar costurile legate de acest proces au depasit suma de 20 de milioane de dolari (16,6 milioane de euro), iar Jackson a purtat peste 60 de costume croite special pentru aparitiile sale la tribunal.

Asa ca, in ciuda victoriei, Jackson mai are mult påna sa isi recapete libertatea financiara.

CÃ¥ntaretul legendar nu a mai lansat un hit de mult timp, iar expertii considera ca imaginea sa a fost ireparabil afectata de acuzatii.

"Brandul Michael Jackson este practic mort. El nu isi mai poate reveni dupa acest scandal", crede Ronn Torossian, presedinte la 5W Public Relations, o firma de relatii publice din New York.

Speculatiile asupra situatiei financiare s-au intensificat cånd un fond privat de hedging a preluat doua dintre creditele acordate lui Jackson de Bank of America, banca numarul doi din Statele Unite. Valoarea lor era de 270 de milioane de dolari (224 milioane de euro). Artistul se imprumutase de la Bank of America cu cåtiva ani in urma pentru a-si finanta stilul de viata extravagant.

Pentru a garanta imprumuturile, a oferit doua dintre activele sale cele mai de pret, pachetul de 50% la un parteneriat cu Sony, care detine drepturile de autor a peste 200 de cåntece Beatles si drepturile de autor ale propriilor cåntece.

Doar drepturile la catalogul Beatles se estimeaza ca valoreaza intre 400 si 500 de milioane de dolari (332-415 milioane de euro). Jackson a garantat si cu o parte din parcul Neverland Ranch, de långa Stanta Barbara.

Pierderea afacerii Beatles ar aduce pe piata unul dintre cele mai valoroase portofolii de cåntece. Jackson a achizitionat catalogul in 1985 pentru 47,5 milioane de dolari (40 de milioane de euro).

Cataloagele cu cåntece au devenit extrem de profitabile in ultimii douazeci de ani datorita boomului vånzarilor de albume, cresterii constante a descarcarilor de pe Internet si studiourilor de film si advertiserilor care sunt dispusi sa plateasca sume mari de bani pentru a folosi cåntecele respective in filme si spoturi publicitare. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO