Business Internaţional

Miliardarii pleaca din Anglia pentru a scapa de impozitele mari

26.04.2009, 17:48 29

Oamenii de afaceri britanici au fost prinsi intre problemele generate de criza financiara si incercarile guvernului de la Londra de a-si spori veniturile bugetare prin majorarea taxelor, iar acum se gandesc serios sa plece din tara.

Doi dintre cei mai cunoscuti antreprenori din Marea Britanie, Hugh Osmond si Peter Hargreaves, si-au anuntat deja intentia de a parasi Regatul Unit pentru a se stabili in Elvetia, respectiv Monaco dupa ce ministrul de finanate, Alistair Darling, a pus o taxa de 50% pe veniturile mai mari de 150.000 de lire sterline (circa 167.000 de euro) pentru a acoperi golul de finantare din bugetul public, relateaza presa britanica. Multi alti oameni de afaceri le-ar putea urma exemplul.
Osmond are afaceri in sectorul asigurarilor, iar Hargreaves - care in urma implementarii noilor reglementari trebuie sa plateasca impozite mai mari cu 500.000 de lire sterline - este cofondator al companiei de consultanta financiara Hargreaves Lansdown.
"Foarte multi oameni vor pleca. Este foarte putin probabil ca eu sa raman in Marea Britanie, pentru ca imi va fi la fel de usor sa lucrez din orice locatie apropiata - cum ar fi Elvetia", a declarat Osmond.
Robert Pfeiffer, partener in cadrul firmei de consultanta Compass Advisers, spune ca afaceri de tipul celei pe care o deruleaza nu trebuie sa opereze neaparat din Marea Britanie. "Tuturor ne place sa traim in Londra, dar pana la urma aceasta este o decizie de ordin economic. Clientilor nu le pasa de unde operam", a declarat el. Pfeiffer si partenerii sai de afaceri discuta deja o relocare a operatiunilor la Geneva.
 
Scaderi puternice ale averilor
Decizia guvernului de la Londra de a majora taxele pentru veniturile foarte mari vine in conditiile in care averile celor mai bogati oameni din Marea Britanie au scazut puternic in ultimul an, pe fondul amplificarii crizei financiare. Cei prezenti in Top 1.000 cei mai bogati britanici detin, in total, 258 mld. lire sterline (287,6 mld. euro), comparativ cu 413 mld. lire sterline anul trecut, potrivit Sunday Times Rich List.
In acelasi timp, numarul miliardarilor britanici a coborat de la 75 la 43. Omul de afaceri de origine indiana Lakshmi Mittal - cu activitati in sectorul siderurgic - se afla in fruntea acestui clasament, cu o avere estimata la 10,8 mld. lire sterline (12 mld. euro), in scadere cu 61% fata de nivelul de anul trecut.
Zeci de oameni de afaceri britanici au criticat public decizia de majorarea a impozitului pe venit. "Nimeni nu crede ca 50% este nivelul maxim. Nu avem nicio garantie ca nu se va decide stabilirea unui impozit de 60% pentru veniturile de peste 200.000 de lire sterline, de exemplu", spune Stanley Fink, fostul director executiv al fondului de hedging Man Group.
 
Economia a scazut cu 1,9%
 
Economia britanica s-a contractat cu 1,9% in primele trei luni din 2009, acesta fiind cel mai mare declin trimestrial inregistrat din 1979 incoace, potrivit datelor Oficiului National de Statistica de la Londra. Estimarile anterioare indicau o scadere de 1,5% a Produsului Intern Brut dupa ce in intervalul octombrie-decembrie 2008 se inregistrase un declin de 1,6%. Economia britanica s-a contractat timp de trei trimestre consecutiv, iar datele recent publicate indica o agravare continua a recesiunii traversate de Regatul Unit. Doar doua sectoare au inregistrat cresteri in primul trimestru al anului, afacerile controlate de stat si agricultura urcand cu 0,3% fiecare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO