Business Internaţional

Miliardarul francez Francois Pinault intra in lupta de preluare a afacerilor cu utilitati

13.10.2006, 18:28 36

Francois Pinault, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri francezi, s-a angajat sa cumpere divizia de mediu a conglomeratului Suez pentru 18 mld. euro (22,6 mld. dolari) daca Enel - Italia - reuseste sa faca o preluare ostila a Suez, scrie Financial Times.
Pinault a obtinut suportul financiar pentru aceasta tranzactie de la holdingul Artemis, detinut de membrii familiei sale. In iunie, omul de afaceri semnase un acord secret cu Enel in acest sens.
Tranzactia s-ar ridica la o suma de circa 10 ori mai mare decat cea realizata de Artemis in 1992, cand a achizitionat un portofoliu de obligatiuni cu rating scazut emise de Executive Life, de la banca frantuzeasca Credit Lyonnais.
Respectiva operatiune a condus la un scandal care s-a lasat cu deschiderea mai multor procese in instanta.
Dar omul de afaceri francez nu mai are prea multa rabdare pentru a astepta ca Enel sa deruleze procesul de preluare in conditiile in care acordul celor doua parti a expirat pe 30 septembrie.
Enel a adunat circa 50 de miliarde de euro pentru preluarea celui mai mare grup energetic din Belgia. Intentiile conducerii Enel de a achizitiona activele Suez au iesit la lumina in primavara acestui an, dupa ce prim-ministrul francez Dominique de Villepin a anuntat pe 25 februarie planul unei fuziuni dintre Suez si compania de utilitati detinuta de stat Gaz de France.
Fuziunea a fost intarziata de procedurile parlamentare de aprobare a acestui plan, care au luat sfarsit abia luna aceasta. Insa, in acest moment diferenta de pret de piata a Suez si Gaz de France fata de cea din momentul discutarii termenilor de fuziune pune sub semnul intrebarii finalitatea acestui proces din cauza modificarii ratei de conversie a actiunilor.
Initial, Fulvio Conti, directorul executiv al Enel, a crezut ca l-a convins pe Henri Proglio, reprezentantul grupului de mediu Veolia Environnement, sa preia divizia de mediu a Suez. La acea data, conducerea Enel a incercat sa adune un grup de investitori privati cu scopul de a achizitiona Suez Environnement.
Doar Francois Pinault s-a aratat interesat de propunere. Echipa sa a pus la cale un plan detaliat pentru preluare. Holdingul Artemis este condus de Gilles Erulin si Gilles Pagniez, sub supravegherea directorului Artemis, Patricia Barbizet. Artemis apeleaza la serviciile de consultanta ale avocatului Bruce Johnston, de la Leboeuf Lamb Green.
Firma de investitii a companiei este Natexis Banques Populaires, care a obtinut finantare prin biroul londonez al Deutsche Bank.
Enel primeste consultanta juridica de la Jean-Pierre Martel, reprezentant al firmei pariziene Orrick Rambaud Martel si consultanta in domeniul investitiilor de la Francois Kayat de la Credit Suisse si Ricardo Bruno, reprezentant al Deutsche Bank.
Conducerea Gaz de France se va reuni azi pentru a reevalua termenii planului de fuziune cu Suez, dupa ce oficialii Uniunii Europene indicau ca grupul ar putea fi nevoit sa vanda toate benzinariile belgiene pentru a ajunge la o solutie.
Sindicatele si partidele de opozitie din Franta se tem ca privatizarea va eroda securitatea locurilor de munca in cadrul Gaz de France si va conduce la cresterea preturilor la gaze naturale.
Fuziunea a fost anuntata in acest an ca urmare a unor speculatii privitoare la faptul ca Enel ar putea sa depuna o oferta de preluare pentru Suez.
Reprezentantii grupului francez au vandut 30% din pachetele de actiuni proprii unor companii de gaz natural din Belgia cu scopul de a putea castiga aprobarea Uniunii Europene pentru fuziunea cu Gaz de France.
In urma preluarii fostului monopol de stat din sectorul gazelor naturale al Frantei, tranzactie evaluata la 39,9 miliarde de euro, Suez ar deveni cea de-a doua mare companie de utilitati a Europei.

Enel vs. GdF
La inceputul anului apar speculatii cu privire la intentiile Enel de a prelua Suez.
Pe 25 februarie, prim-ministrul francez Dominique de Villepin anunta planul unei fuziuni dintre Suez si compania de utilitati detinuta de stat Gaz de France.
Francois Pinault incheie un contract de achizitie a diviziei de mediu a Suez pentru 18 miliarde de euro, in cazul in care Enel reusea sa preia Suez.
Enel apeleaza la surse de finantare si strange 50 de miliarde de euro pentru achizitia unor active ale Suez.
In prezent, parlamentul francez aproba fuziunea dintre Gaz de France si Suez, insa procesul pare departe de a fi incheiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO