Business Internaţional

Miliardarul mexican Carlos Slim Helu urca pe locul doi in topul celor mai bogati oameni

13.04.2007, 20:22 53

Mexicanul Carlos Slim Helu, cu o avere de 53,1 mld. dolari (39,5 mld. euro), l-a depasit pe Warren Buffett si a urcat pe locul secund in topul celor mai bogati oameni din lume.
Timp de sapte ani Warren Buffett s-a aflat pe locul doi in topul celor mai bogati oameni ai planetei, fiind intrecut numai de Bill Gates. Pe 29 martie locul sau a fost luat de Carlos Slim Helu, omul de afaceri mexican din sectorul telecomunicatiilor, care are o avere de 53,1 miliarde de dolari (39,5 miliarde de euro), in timp ce Warren Buffet detine 52,4 miliarde de dolari (39 miliarde de euro), conform ultimelor calcule ale publicatiei americane Forbes.
De asemenea, miliardarul mexican este foarte aproape de prima pozitie, pe care se afla de 13 ani Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, care detine o avere evaluata la 56 de miliarde de dolari (41,7 miliarde de euro). Averea lui Carlos Slim Helu s-a apreciat cu
4 miliarde de dolari in numai doua luni de la intocmirea clasamentului Forbes pentru 2006. Actiunile celui de-al doilea mare holding al sau, Carso Global Telecom care detine operatorul de telefonie fixa Telmex, s-au apreciat cu 15% in acest timp. Actiunile celei mai mari companii detinute de Helu, firma de telefonie mobila America Movil, a crescut cu 4% dupa ce si-a anuntat la inceputul acestei luni intentia de a achizitiona o treime din Olimpia, compania care detine Telecom Italia.
Spre deosebire de companiile lui Carlos Slim Helu, actiunile companiei de investitii Berkshire Hathaway detinuta de Warren Buffett au inregistrat o scadere. Pentru a profita de cresterea sectorului feroviar, Berkshire Hathaway a achizitionat 10,9% din compania de transport feroviar Burlington Northern Santa Fe, pentru suma de 3 miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro), si a investit alte 1,4 miliarde de dolari (1,04 miliarde de euro) in alte doua companii feroviare, ale caror nume inca nu au fost dezvaluita.
Aprecierea valorii activelor detinute de omul de afaceri mexican in varsta de 67 de ani continua trendul ascendent. In ultimele 14 luni averea sa a inregistrat o crestere de 23 miliarde de dolari (17,1 miliarde de euro), datorata in special economiei puternice a Mexicului si a pietei bursiere de aici care a crescut cu 49% in 2006.
Urcarea rapida a omului de afaceri mexican a cauzat multe controverse deoarece a fost realizata intr-o tara in care venitul mediu net anual este sub 6.800 de dolari (5.064 euro) si jumatate din populatia tarii traieste in saracie.
Criticii sai sustin ca detine un adevarat monopol in telecomunicatii, Telmex detinand 90% din totalul liniilor de telefonie fixa. Averea sa reprezinta echivalentul a 7% din PIB-ul anual al Mexicului. Daca Bill Gates ar detine aceeasi pondere din PIB-ul SUA, ar avea o avere de 874 de miliarde de dolari.
"Atunci cand traiesti pentru opinia celorlalti, esti un om mort. Nu vreau sa traiesc gandindu-ma cum voi ramane in memoria celorlalti", a declarat Carlos Slim Helu la inceputul acestui an.
De asemenea, el a mai declarat ca ii este indiferent pe ce pozitie este clasat in topul celor mai bogati oameni din lume, sustinand ca nu este interesat sa ocupe prima pozitie in acest clasament. Atunci cand a fost rugat sa explice cresterea extrem de rapida a averii sale in cadrul unei conferinte de presa dupa ce a fost publicat clasamentul pe 2006, el a declarat: "Piata bursiera urca, dar si coboara", notand ca averea sa ar putea sa scada la fel de repede precum a crescut.
In prezent, Slim insista ca cea mai mare grija a sa este sa-si foloseasca averea cumulata pentru a ajuta la rezolvarea problemelor sistemului social din Mexic. In urma cu un an a oferit unei fundatii conduse de el suma de 1,8 miliarde de dolari (1,34 miliarde de euro). In toamna anului trecut el a promis ca va dona pana la 10 miliarde de dolari (7,4 miliarde de euro) pentru a sustine programe din domeniul educatiei si sanatatii in urmatorii patru ani.
El a continuat sa critice actiunile filantropice ale miliardarilor din Statele Unite sustinand ca saracia nu dispare cu ajutorul donatiilor si ca "realizarea de noi afaceri contribuie intr-o masura mult mai mare la bunastarea unei societati decat donatiile".


Spre primul loc

Carlos Slim Helu a urcat pe pozitia a doua a clasamentului celor mai bogati oameni din lume, cu o avere de 53,1 miliarde de dolari.
Averea sa reprezinta 7% din PIB-ul Mexicului.
Locul doi era detinut de Warren Buffett, care detine o avere de 52,4 miliarde de dolari.
Pe prima pozitie a clasamentului se regaseste Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, cu o avere estimata in prezent la 56 miliarde de dolari.
Compania de telefonie mobila America Movil detinuta de miliardarul mexican s-a apreciat cu 4% in aceasta luna dupa ce si-a anuntat intentia de a achizitiona 30% din Olimpia, holding care detine Telecom Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO