Business Internaţional

Miliardul de dolari de la General Motors duce Fiat pe profit

12.05.2005, 18:58 10

Compania Fiat a raportat, pentru prima oara in ultimii trei ani, profit. Grupul si-a respectat promisiunea facuta in luna februarie datorita miliardului de dolari (770 mil. euro) platit de General Motors, scrie BBC News.

Fiat a raportat un profit net de 293 de milioane de euro in primul semestru al anului, fata de pierderea de 390 de milioane de euro inregistrata anul trecut.

Totusi, actiunile companiei au scazut cu 4 procente la Milano, iar analistii considera ca Fiat nu a depasit inca problemele cu care se confrunta. Vanzarile au scazut cu 2,4% la 10,8 miliarde euro.

Fara banii de la General Motors, grupul Fiat, care pe langa masini produce si echipamente industriale si agricole, ar fi raportat o pierdere neta de 245 de milioane de euro. Banii au reprezentat prima transa din intelegerea de 1,54 miliarde de euro dintre Fiat si General Motors, care i-a permis producatorului american sa renunte la joint-venture.

In luna februarie, Fiat si-a dat acordul ca, in schimbul banilor, sa anuleze optiunea pe care o avea de a vinde divizia auto neprofitabila americanilor de la GM.

Fiat, una dintre cele mai cunoscute companii italiene si un pilon important al economiei Italiei, se lupta de cativa ani cu redresarea diviziei auto.

Consumatorii auto italieni, loiali interesului national, si-au internationalizat gusturile, iar cota de piata a companiei s-a diminuat pe fondul intensificarii concurentei rivalilor de la Renault, Toyota si Peugeot.

Divizia auto, care produce automobile marca Fiat, Lancia si Alfa Romeo, se confrunta cu o scadere de 9,3% a vanzarilor la 4,62 miliarde euro in primul trimestru. A reusit totusi sa limiteze pierderile la 129 de milioane de euro de la 146 de milioane anul trecut.

In ciuda poverii pe care o reprezinta divizia auto, Sergio Marchionne, al patrulea director executiv al grupului in tot atatia ani, este optimist in legatura cu sansele pe care le are sa transforme compania. Grupul si-a pus toate sperantele in noul model Croma si cauta noi cai de reducere a costurilor.

"Toata lumea urmareste evolutia Fiat pentru ca grupul este motorul din spatele intregii companii si nu este inca clar daca managerii vor reusi sa o redreseze", a declarat Gaetan Toulemonde, analist la Deutsche Bank din Paris.

Prin preluarea controlului direct al diviziei auto, Marchionne cauta sa incheie aliante strategice si sa imbunatateasca performantele marcilor de calitate precum Alfa Romeo. In plus, acesta a luat in considerare si listarea la bursa a marcii de masini sport Ferrari, desi Fiat a refuzat sa faca speculatii pe baza acestor informatii.

In primul trimestru al anului, vanzarile de masini Ferrari si Maserati au crescut cu aproape 7 procente. Diviziile care au avut rezultate satisfacatoare au inclus nume precum Iveco, producatorul de autobuze si camioane si CNH Global, care produce tractoare si buldozere.

cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO