Business Internaţional

Militarii patrulează pe străzile din Bruxelles şi păzesc clădirile UE pe fondul alertei teroriste

Militarii patrulează pe străzile din Bruxelles şi...

Autor: Roxana Maciuca

23.11.2015, 13:22 114

Salah Abdeslam, cetăţeanul belgian implicat în atacurile teroriste din Paris din 13 noiembrie, pe numele căruia există un mandat de arestare internaţional, nu a fost găsit de autorităţile belgiene în raidurile efectuate. În cursul nopţii de duminică spre luni, poliţia belgiană a desfăşurat 19 raiduri şi a reţinut 16 persoane, însă, cu toate acestea, avertizează în continuare asupra unui posibil atac în Bruxelles similar celui din Paris, soldat cu moartea a 130 de persoane.

Şcolile, muzeele, multe magazine şi cinematografe rămân închise şi luni, precum şi accesul la metrou este, în continuare, suspendat în Bruxelles, în timp ce mulţi oameni rămân acasă pentru a lucra.

În Grand Place, un punct central istoric vizitat frecvent de localnici şi de turişti, stă parcat un autovehicul militar sub un brad de Crăciun iluminat.

NATO, care a ridicat nivelul de alertă de la atacurile teroriste din Paris din 13 noiembrie, a precizat că baza din Bruxelles este deschisă, dar unii angajaţi lucrează de acasă, în timp ce vizitele externe au fost anulate. Şi instituţiile UE sunt deschise, însă sunt patrulate de militari.

Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat că Bruxelles, cu o populaţie de 1,2 milioane de locuitori, va rămâne sub alertă de gradul patru, cea mai ridicată alertă de securitate, însemnând că se află sub ameninţarea unui "atac real şi iminent".

"De ceea ce ne temem este un atac similar celui din Paris, de anumiţi indivizi care pot lansa mai multe atacuri simultan în locaţii multiple", a declarat Charles Michel la o conferinţă de presă.

Autorităţile belgiene se reunesc luni după-amiază pentru a reevalua situaţia privind securitatea în Bruxelles. Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a declarat pentru postul de radio RTL că belgienii îşi continuă activităţile zilnice, în pofida restricţiilor impuse de alerta de securitate.

"Cu excepţia metroului şi a şcolilor închise, viaţa merge mai departe în Bruxelles, sectorul public este deschis pentru afaceri azi (luni), multe companii sunt deschise", a subliniat Jambon luni dimineaţă.

Autobuzele circulă în mod normal şi multe magazine din suburbii sunt deschise.

Belgia se află în centrul investigaţiilor desfăşurate în cazul atentatelor teroriste din Paris comise în data de 13 noiembrie, după ce autorităţile franceze au descoperit că doi dintre atacatori au locuit în Belgia. Salah Abdeslam, principalul suspect căutat de autorităţi, s-a întors în Bruxelles din Paris la scurt timp după atentate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO