Business Internaţional

Ministrii de finante din UE sunt uniti de un singur scop: taierea bonusurilor primite de bancheri

03.09.2009, 16:30 20

Autoritatile trebuie sa dea dovada de "muschi puternici si dinti ascutiti" si sa impuna o reglementare mai stricta a bonusurilor primite de bancheri, a declarat ministrul suedez de finante Anders Borg, a carui tara detine presedintia semestriala prin rotatie a Uniunii Europene (UE). In urma unei intrevederi a ministrilor de finante din UE premergatoare summit-ului G20, ce a avut loc la Bruxelles, Anders a vorbit despre cultura bonusurilor bancare excesive, care trebuie sa ia capat. 

Anterior, si cancelarul german Angela Merkel, si presedintele francez Nicolas Sarkozy au afirmat ca vor face presiuni asupra omologilor din statele G20 sa impuna reglementari mult mai stricte asupra politicilor de salarizare din institutiile bancare. Mai mult, ei vor solicita creditorilor sa puna deoparte capital suplimentar pentru a evita ca recesiunea ce a provocat pierderi de 1.600 mld. dolari (1.126 mld. euro) la nivel mondial sa se repete.

Ministrii de finante din statele G20 se vor intruni astazi si maine la Londra pentru a pune la punct ultimele detalii inaintea summit-ului din Statele Unite ce va avea loc in perioada 24-25 septembrie la Pittsburgh si unde se vor intalni liderii celor mai dezvoltate 20 de state.

 

Bancherii, pusi la colt de francezi

Sefa finantelor franceze, Christine Lagarde, a marturisit ca este optimista si ca cele 27 de guverne din UE ii vor sustine propunerile pe care le-a inaintat cu privire la limitarea bonusurilor bancare. "In zilele care vor urma, toti ministrii de finante vor intelege pozitia Frantei si se vor ralia la ea intr-un mod surprinzator de oficial", a explicat Lagarde.

Aceeasi viziune este impartasita si peste ocean. Secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner a declarat ca limitarea remuneratiei acordate executivilor din sectorul bancar este "un punct critic al agendei de reformare a sistemului", adaugand ca Statele Unite au propus "reforme destul de cuprinzatoare".

Acestea vor oferi actionarilor un control mai mare asupra politicilor de salarizare, iar managerilor stimulente care sa ii determine sa actioneze in interesele pe termen lung ale bancilor.

"Daca aruncam o privire la ceea ce se intampla in Europa, exista multe puncte comune in privinta strategiilor de baza", a declarat Geithner.

 

Statul trebuie sa iasa din economie la momentul oportun

Masurile de iesire din criza sunt un alt subiect "fierbinte" ce urmeaza sa fie dezbatut la Pittsburgh la sfarsitul lunii.

Economia mondiala incepe sa dea semnale de revenire, determinandu-i pe multi sa vehiculeze ideea ca masurile guvernamentale, puse in practica pentru a combate criza, trebuie retrase. Unele tari, printre care si Statele Unite si Marea Britanie, se tem insa ca retragerea pachetelor de stimulare economica ar fi un pas prematur in situatia actuala. Subiectul ar putea provoca disensiuni in randul oficialilor G20 ce se vor reuni zilele acestea la Londra si analistii se tem ca neintelegerile ar putea scurtcircuita revigorarea reala a economiei mondiale.

Chestiunile nerezolvate cu privire la viitorul pachetelor guvernamentale de stimulare economica "vor bulversa pietele, care nu vor mai sti in ce directie se indreapta politicile economice", a avertizat Fred Bergsten, director al Institutului Peterson pentru economie internationala.

Exista incertitudini si cu privire la modul in care se vor lua masuri de prevenire a aparitiei unor noi crize, in conditiile in care necesitatea de a impune reglementari drastice incepe sa scada in intensitate, pe fondul revenirii usoare a economiei.

Geithner, secretarul Trezoreriei americane, a afirmat ca liderii statelor G20 trebuie sa aiba un obiectiv comun, si anume sa se asigure ca "exista o baza solida pentru recuperarea de la sine a economiei, antrenata de cererea venita din sectorul privat".

Geithner s-a declarat increzator ca omologii sai vor impartasi aceleasi viziuni cu privire la momentele in care statul isi va face exit-ul din economie si a subliniat importanta coordonarii acestor momente la nivel international.

Peer Steinbruck, ministrul german de finante, le-a transmis omologilor sai ca retragerea masurilor de limitare a taxelor si impozitelor introduse pentru a combate criza "trebuie sa aiba loc cat mai curand posibil, pentru a permite reducerea deficitelor bugetare pana la un nivel sustenabil".   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO