Business Internaţional

Ministrul britanic de finanţe sugerează că sacrificarea Greciei ar fi preţul care trebuie plătit pentru ca Germania să salveze euro

Ministrul britanic de finanţe sugerează că sacrificarea Greciei ar fi preţul care trebuie plătit pentru ca Germania să salveze euro

Autor: Andrei Cîrchelan

14.06.2012, 00:04 582

Ministrul britanic de finanţe George Osborne riscă să atragă mânia cancelarului german Algela Merkel după ce a sugerat că ieşirea Greciei din zona euro ar putea fi preţul care trebuie plătit pentru a convinge Ger­mania să salveze zona euro, scrie Financial Times.

"La urma urmei, nu ştiu dacă nu cumva Grecia trebuie să renunţe la euro pentru ca zona euro să facă ce trebuie pentru supra­vie­ţuirea monedei. Nu ştiu dacă nu cumva gu­vernul german are nevoie de ieşirea Greciei (din zona euro) pentru a-i explica publicului de ce sunt necesare anumite măsuri precum o uniune bancară, eurobonduri şi alte elemente comune", a spus Osborne la un eveniment de afaceri.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că Germania susţine reglementarea băncilor la nivel european, însă nu a zis nimic despre implementarea unei scheme la nivel regional, despre care se crede că ar împovăra Germania cu datoriile altora.

"Germania - şi pot spune asta în numele întregii ţări - e pregătită să accepte o integrare mai profundă, dar nu ne putem implica în lucruri care sunt convinsă că vor duce la dezastre mai mari decât situaţia în care ne aflăm astăzi", a spus Merkel.

Comentariile lui Osborne vin ca un catalizator al tensiunilor pe un fundal în care Europa aşteaptă rezultatul alegerilor din Grecia, iar Spania solicită ajutor financiar extern pentru a-şi recapitaliza băncile. Vizavi de situaţia Spaniei, care se confruntă cu o problemă triplă, la nivel economic, financiar şi bancar, Osborne a catalogat drept "depri­mant" felul în care autorităţile europene au mers împotriva opiniei majoritare printre eco­nomişti şi au direcţionat ajutorul către guvernul spaniol în loc să recapitalizeze direct băncile. "Toată lumea i-a zis zonei euro că dacă nu recapitalizează direct aceste bănci, dacă apelează la guvernul spaniol, atunci nu va convinge pieţele că guvernul spaniol e complet credibil... şi tot au mers pe linia guvernului", a spus Osborne.

O treime din germani doresc revenirea la marcă

Un sondaj de opinie german arată că procentajul celor care doresc revenirea la marca germană a crescut într-un an la 33% de la 20%, însă încrederea în zona euro este şi ea în creştere, potrivit cotidianului francez La Tribune. Peste jumătate din populaţia Germaniei (52%) are încredere în stabilitatea monedei euro, comparativ cu 41% anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO