Business Internaţional

Ministrul francez al economiei: Dolarul american pierde treptat statutul de principala moneda de referinta, in favoarea euro

09.11.2008, 15:34 14

Dolarul american pierde treptat statutul de principala moneda de referinta la nivel global, in favoarea euro, insa trecerea brusca la o alta valuta ar crea, in conditiile actuale, si mai multe probleme pietelor financiare, a declarat ministrul francez al economiei, Christine Lagarde.

"Schimbarea este treptata si reflecta mai bine calitatile dolarului, pe de o parte, si ale euro, pe de alta parte. Procesul trebuie sa fie cat mai lent, deoarece nu dorim o schimbare majora in aceasta perioada de volatilitate foarte ridicata, care ar induce noi dificultati si chiar mai multa volatilitate", a aratat Lagarde. Dolarul american este, din 1944, principala valuta de referinta a sistemului financiar mondial si a ramas moneda internationala preferata si dupa introducerea modelului actual al pietelor monetare, in 1971, fiind urmat de euro.
Criza financiara a provocat dezbateri aprinse asupra structurii sistemului financiar international, inclusiv cu privire la rolul dolarului.
"Cred ca este o problema de echilibru, de forta relativa. Economia Europei, in ansamblu, este cel mai mare jucator la nivel global si cu cat creste zona euro, cu cat se consolideaza moneda unica si cu atat devine mai atractiva, din multe puncte de vedere", a continuat Lagarde.
Ministrul francez a adaugat ca Grupul celor sapte natiuni puternic industrializate isi va mentine pozitia fata de fluctuatiile puternice pe pietele valutare, considerate indezirabile.
Intrebata daca G7 este pregatit sa intervina direct pe pietele valutare, Lagade a afirmat ca "trebuie sa analizam situatia, sa privim realitatea, miscarile care au loc, dar exista un set de instrumente si niciunul nu este interzis".
Totodata, ea s-a aratat multumita de reducerea dobanzii de politica monetara in zona euro, masura luata joi de Banca Centrala Europeana (BCE).
"M-am bucurat sa aud, de la presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, ca ar trebui sa ne asteptam la o noua reducere inainte de sfarsitul anului", a spus Lagarde.
BCE a redus joi dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 3,25%, iar economistii anticipeaza o noua scadere similara pana la finele anului 2008. Vineri, dolarul s-a depreciat in fata euro pentru prima data dupa trei zile, pe fondul majorarii ratei somajului in SUA la nivelul record din ultimii 14 ani, indicand evolutia complexa a crizei financiare, scrie Bloomberg.
Dolarul s-a devalorizat cu 0,2 procente in fata euro, tranzactionandu-se la 1,2738 dolari per euro pe piata din New York, comparativ cu nivelul de 1,2715 dolari per euro inregistrat joi.
De asemenea, lira sterlina a castigat cateva puncte procentuale in fata dolarului, moneda nationala a Marii Britanii valorand 1,5646 dolari, comparativ cu 1,553 dolari per lira sterlina, nivel inregistrat joi.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO