Business Internaţional

Ministrul francez de Externe susţine că Trump a dat dovadă de lipsă de respect faţă de China

Ministrul francez de Externe susţine că Trump a dat...

Autor: Mircea Olteanu

14.12.2016, 11:51 160

"China este o ţară mare. Putem să avem diferende cu China, dar nu aşa se discută cu un partener", a declarat miercuri Ayrault pentru postul de televiziune France 2.

"Când China simte că unitatea sa este pusă la îndoială, nu este exact cel mai isteţ lucru", a completat ministrul francez.

"Trebuie să evităm ca lucrurile să scape de sub control", a mai spus miercuri Ayrault, care şi-a exprimat spernaţa "că noua echipă a învăţat destul pentru a putea gestiona o lume imprevizibilă cu mai multă cumpătare şi resposnabilitate".

Biroul chinez pentru Relaţia cu Tawianul a comunicat că orice interferenţă sau deteriorare a principiului "O singură Chină", ar avea un impact semnificativ asupra păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Tawian.

Recent, Donald Trump, a pus la îndoială poziţia tradiţională a ţării sale faţă de politica "o singură China" în lipsa unor concesii din partea Beijingului, inclusiv în ceea ce priveşte comerţul.

"Înţeleg foarte bine politica 'o singură Chină', dar nu ştiu de ce trebuie să fim legaţi de politica 'o singură China', dacă nu încheiem un acord cu China cu privire la alte lucruri, inclusiv comerţul", afirma duminică preşedintele-ales, într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News.

Anterior, preşedintele-ales al Statelor Unite a discutat prin telefon cu liderul Taiwanului, Tsai Ing-wen, după câştigarea scrutinului prezidenţial, o manevră care a atras reacţia vehementă a Chinei. Este prima dată în ultimii 37 de ani când un preşedinte american discută direct cu preşedintele Taiwanului. Donald Trump a explicat prin Twitter că liderul de la Taipei a iniţiat conversaţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO