Business Internaţional

Miracolul economic polonez – ce stă în spatele lui şi cât de mult va mai rezista

Miracolul economic polonez – ce stă în spatele lui şi cât de mult va mai rezista

Premierul polonez Donald Tusk (dreapta) a pregătit la timp economia pentru criză, în timp François Hollande, preşedintele Franţei, trebuie să găsească noi venituri şi reduceri de cheltuieli de zeci de miliarde de euro pentru a putea respecta ţintele de deficit bugetar

Autor: Andrei Cîrchelan, Bogdan Cojocaru

03.07.2012, 00:05 3221

În timp ce ţările zonei euro încearcă din răsputeri să salveze moneda unică eu­ro­peană şi, în frunte cu Franţa, Spania şi Italia, încearcă să injecteze viaţă în economiile anemice, Polonia, singurul stat stat din Uniunea Europeană care a evitat re­ce­siunea în timpul crizei globale din 2009, este pe cale să devină economia cu cea mai ra­pidă creştere din spaţiul comunitar. Ce se as­cunde în spatele "miracolului polonez"?

Economia poloneză a crescut în pe­rioada 2008-2011 cu aproape 16%, de două ori mai mult decât cel mai apropiat con­curent, în timp ce economia UE a scăzut cu 0,5%. Co­mi­sia Europeană estimează că Pro­du­sul In­tern Brut al Poloniei va creşte cu 2,7% anul aces­ta, cel mai rapid ritm din UE, scrie CNBC.

Norocul este unul din ingredientele principale ale "miracolului de lângă noi", aşa cum a fost descrisă economia poloneză de publicaţia germană Der Spiegel. Performanţele economice au fost favorizate de reducerile de taxe efectuate de diferitele guverne, intrări masive de fonduri UE, de 67,3 miliarde euro între 2007-2013, şi de flexibilitatea cursului de schimb valutar, Polonia nefiind membră a zonei euro.

Un obicei din timpul comunismului care ajută

Cu exporturile având o pondere de doar 40% în PIB, jumătate din proporţia vecini­lor precum Cehia şi Slovacia, consu­mul in­tern ridicat a susţinut enorm de mult econo­mia. Ironic, un obicei căpătat în perioada co­mu­nistă a ajutat la menţinerea cererii in­ter­ne, în condiţiile în care aceasta a scăzut ac­cen­tuat în alte ţări europene, notează Financial Times.

"Dacă vine vreo criză, fa­mi­liile germane fac mai mul­te economii. În Po­lo­nia, fami­li­ile vor să chel­tu­ie pe timp de criză de­oare­ce se tem că nu vor găsi nimic pe raf­tu­ri­le magazi­ne­lor", a spus An­drzej Raczko, mem­bru în boar­dul exe­cutiv al băncii cen­trale poloneze.

Sectorul bancar polonez, cu toa­te că este de­ţinut în mare parte de bănci stră­ine, este con­servator şi nu se aven­tu­rează în afaceri cu derivate care au intoxicat instituţiile vestice.

În faţa crizei nici guvernul condus de pre­mierul Donald Tusk nu a cedat. Deficitul bugetar a crescut exploziv de la 1,9% din PIB în 2007 la 7,9% din PIB în 2010, ceea ce ame­ninţa să arunce datoria statului peste li­mita legală de 55% din PIB. Însă având în spate o creştere economică robustă, de 4,3% anul trecut, restricţiile privind majorarea cheltuielilor şi mai multe creşteri de taxe, guvernul a reuşit să reducă deficitul bugetar în 2011 mai mult decât a stabilit iniţial, la 5,1% din PIB. Anul acesta deficitul bugetar se va situa probabil la 3% din PIB.

Analiştii băncii de investiţii Nomura no­tau într-un studiu recent că Polonia nu ar in­tra în recesiune nici în cel mai pesimist sce­na­riu, unde zona euro se prăbuşeşte complet.

Angajaţii polonezi lu­crează în medie 1.975 ore pe an, în timp ce an­ga­jaţii francezi lu­crează 1.679 ore pe an. Anga­ja­ţii germani sunt în con­tinuare de două ori mai eficienţi decât cei polonezi, dar sala­ri­ile din Polonia sunt cam la o cincime din cele ger­ma­ne. Un rezultat ime­diat al acestei situaţii a fost formarea unor companii familiale de dimensiuni me­dii, care se concentrează pe export. Un alt rezul­tat al forţei de muncă relativ ieftine este fap­tul că investitorii străini, precum LG, Fiat şi Volkswagen, sunt interesaţi de Polonia.

Diferenţele salariale între Polonia şi Vest în­cep să se reducă, ceea ce înseamnă că avan­tajul forţei de muncă harnice şi ieftine nu va dura mult.

Polonia riscă să intre în capcana în care au căzut Portugalia, Italia şi Spania dacă per­mi­te costurilor cu munca să crească fără găsi­rea unor surse noi de creştere şi fără a-şi îm­bu­nătăţi productivitatea, a avertizat Raczko.

Perspective rele pentru Franţa şi Spania

În zona euro, Franţa şi Spania, cei consideraţi a fi câştigătorii summitului Uniunii Europene de săptămâna trecută prin concesiile obţinute de la Germania în sensul stimulării economiilor şi refinanţării guvernelor şi băncilor, au în faţă perspec­tive economice tot mai dificile.

Ministerul spaniol de Finanţe a avertizat că economia s-a deteriorat probabil în continuare în al doilea trimestru, după o scădere de 0,3% în primele trei luni ale anului, comparativ cu ultimul trimestru din 2011.

Declinul are la bază, printre altele, reducerea încrederii şi înăsprirea condiţiilor de creditare din cauza crizei datoriilor.

De asemenea, în Franţa guvernul a atenţionat că va reduce estimarea de creştere econo­mică pentru anul acesta şi următorul, situaţie deloc încurajatoare pentru preşedintele François Hollande, care s-a angajat să întoarcă ţara de pe drumul austerităţii către creştere economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO