Business Internaţional

Mirajul castigurilor ii readuce pe investitori pe burse. Cum comentati?

Mirajul castigurilor ii readuce pe investitori pe burse
19.07.2009, 18:03 21

Bursele europene si cele din Statele Unite au avut o evolutie pozitiva saptamana trecuta, dupa ce companiile americane, precum banca Goldman Sachs sau Johnson & Johnson, au raportat profituri peste estimari, sugerand ca cea mai grea perioada a crizei a trecut, scrie Bloomberg.
Bursele din Statele Unite au urcat, conducand indicele Standar & Poor's 500 catre cea mai importanta crestere de dupa avansul din martie, pe fondul rezultatelor peste asteptari ale companiilor si al rapoartelor privind vanzarile din sctorul de productie si retail. Indicele S&P500 a crescut cu 7%, pana la 940,38 puncte, cel de-al doilea cel mai important avans saptamanal din 2009. Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 7,3%, pana la 8.743,94 puncte. Russel 2000, indicele companiilor mici, a evoluat in acelasi trend, crescand cu 8%.

Crestere de 25% pentru burse pana la sfarsitul lui 2010
"Suntem pe crestere", a spus Scott Wren, strateg-sef la Wells Fargo Advisers din St. Louis. "De acum pana la sfarsitul lui 2010, ne asteptam ca piata sa urce cu cel putin 25%".
Si bursele europene au incheiat saptamana pe verde pentru prima data in ultima luna. Indicele Dow Jones Stoxx 600 a urcat cu 6,8% saptamana trecuta, pana la 210,67 puncte, cea mai puternica apreciere de dupa noiembrie 2008. Indicele a castigat 33% dupa 9 martie - ziua in care bursele au inregistrat cea mai slaba evolutie din acest an - pe fondul optimismului ca politicile de stimulare din intreaga lume vor readuce pe plus economia mondiala.
Actiunile bancii Goldman Sachs au crescut cu 11%, pana la cel mai mare pret de dupa septembrie, dupa ce grupul a raportat un profit record de 3,44 mld. dolari (2,44 mld. euro). De asemenea, analistul Meredith Whitney a oferit singura recomandare de "buy" (cumparare) actiunilor Goldman, intre cele opt companii a caror evolutie o analizeaza. Intel, cel mai mare producator de cipuri din lume, a avut o apreciere de 17% a actiunilor sale, culminand o perioada de sapte zile de crestere, dupa ce a raportat un profit dublu fata de asteptarile analistilor.

Goldman si JPMorgan - motivul cresterilor
Actiunile BNP Paribas s-au apreciat dupa ce profiturile postate de Goldman si JPMorgan Chase au depasit estimarile analistilor. Actiunile Infineon Technologies au crescut cu 22%, fiind trase in sus de perspectivele Intel in ceea ce priveste evolutia veniturilor in trimestrul trei, care sunt mai bune decat se asteptau specialistii. Actiunile BHP Billiton si Rio Tinto au urcat cu 11% pe fondul urcarii preturilor metalelor de baza.
"Acest inceput de sezon de postare a rezultatelor finanaciare de catre companii a demonstrat ca lumea nu a evoluat in sens negativ, iar companiile in cea mai mare parte a lor obtin profit", a spus Gerold Kuehne de la LLB Asset Management din Vaduz, Liechtenstein. "Tonul general este unul pozitiv, iar 2010 este creionat intr-o lumina buna".
Indicele american S&P 500 a crescut incepand cu 10 iulie cu 61,25 puncte, anuland aproapte declinul de 67,08 puncte inregistrat in ultimele patru saptamani. Evolutia pozitiva a fost ajutata de rezultatele Goldman Sachs, Intel si Johnson & Johnson, care au imprastiat temerile ca actiunile au crescut mai rapid decat perspectivele de profit ale companiilor. Companiile ce alcatuiesc S&P 500 si care au raportat rezultatele pentru trimestrul al doilea dupa 8 iulie au obtinut profituri cu 16% peste asteptari. Treizeci de companii din 38 au depasit previziunile.
"Castigurile sunt in mod cert motivul pentru care piata a avut o evolutie pozitiva", a spus Russell Rolnick, de la Lenox Advisors din New York. "Ne vom convinge ca aceste cifre sunt reale dupa ce vom observa o scadere a ratei somajului."

 

Greul a trecut, crede cel care a prevazut criza
Nouriel Roubini, unul dintre putinii economisti care au anticipat magnitudinea crizei financiare, a declarat ca cea mai grea perioada a recesiunii a luat sfarsit, insa guvernul Statelor Unite trebuie sa introduca un nou program de stimulare economica, pentru a reduce somajul. Titratul economist, presedinte al RGE Global Monitor, considera ca SUA are nevoie de un al doilea pachet de masuri de stimulare, pana la sfarsitul acestui an, pentru a combate cresterea ratei somajului, care se apropie de 10%, maximul ultimelor trei decenii. Economiile dezvoltate "au depasit greul" sau se apropie de acest moment, insa relansarea va fi "anemica", iar Statele Unite vor ramane in recesiune pentru tot restul anului, a aratat Roubini. (Mediafax) 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO