Business Internaţional

Mişcarea Occupy are dreptate să atace sistemul financiar global, spune un oficial al Băncii Angliei

Mişcarea Occupy are dreptate să atace sistemul financiar global, spune un oficial al Băncii Angliei

Mişcarea Occupy, care protestează împotriva inegalităţii sociale şi a influenţei corporatiste, în special a industriei financiare, a început în 2011 în New York şi apoi s-a răspândit în întreaga lume. Foto AFP

Autor: Radu Bostan

31.10.2012, 00:02 109

Protestatarii anticapitalişti ai mişcării "Occupy" au avut dreptate să atace sistemul financiar internaţional şi lăcomia bancherilor, iar demersurile lor au contribuit la reformarea serviciilor financiare şi a modului în care acestea sunt reglementate. Aceste afirmaţii nu au venit dintr-un loc neaşteptat, ci de la conducerea uneia dintre cele mai influente bănci centrale, Banca Angliei.

"Occupy a promovat cu succes problemele din sistemul financiar mondial dintr-un motiv simplu: are dreptate", a spus Andrew Haldane, membru al Co­mi­siei de politică financiară a Băncii Angliei. El devine, astfel, primul oficial de rang înalt dintr-o bancă cen­trală care face o asemenea afirmaţie, scrie The Te­legraph.

Într-un discurs ţinut în faţa membrilor unei mişcări succesoare, Occupy Economics, Haldane a arătat că protestele au avut şi au contribuţia lor la reformarea serviciilor financiare din întreaga lume şi la modul în care sectorul este reglementat. Datorită protestelor, directorii de bancă şi cei cu putere de decizie au fost convinşi că băncile trebuie să se comporte într-o manieră morală şi să ţină cont mai mult de inegalitatea din societate, a arătat Haldane. Protestatarii au avut dreptate să condamne lăcomia bancherilor şi consecinţele acordării de salarii şi bo­nusuri uriaşe în industria financiară şi în alte sectoare.

"Faptele ne arată că la originea crizei financiare globale a stat şi încă mai stă problema inegalităţii profunde şi în creştere", a afirmat economistul.

În încheierea discursului, Haldane le-a spus acti-vi­ştilor că au participat la instaurarea unei noi ordini financiare. "Dacă am dreptate şi am intrat într-o nouă eră, atunci Occupy a jucat un rol-cheie în această reformare financiară incipientă", a declarat el.

Mişcarea Occupy, care protestează împotriva inegalităţii sociale şi a influenţei corporatiste, în special a industriei financiare, a început în 2011 în New York şi apoi s-a răspândit în întreaga lume. În Londra, protestatarii au ocupat terenul de lângă Catedrala Sfântul Paul din apropierea bursei londoneze şi au rămas acolo mai mult de trei luni până au fost evacuaţi de poliţie anul acesta în februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO