Business Internaţional

Mittal intra in afacerile cu petrol

07.05.2007, 15:10 11

Miliardarul Lakshmi Mittal, care a remodelat prin forte proprii intregul sector siderurgic, a luat in vizor un alt domeniu: cel al petrolului, scrie Wall Street Journal.
In ultimul an, compania de investitii private a mogulului, Mittal Investments, si-a unit fortele cu compania indiana de stat Oil & Natural Gas pentru crearea mai multor joint-venture-uri in domeniul explorarii campurilor petrolifere. El a stabilit de asemenea parteneriate cu mari firme petroliere din Rusia si Franta pentru dezvoltarea de rezerve in Africa si Asia. Luate separat, aceste tranzactii sunt relativ restranse. Totusi, in unele privinte ele aduc in memorie felul metodic in care, in ultimele doua decenii, Mittal a transformat un mic combinat siderurgic din Indonesia in Mittal Steel, care isi va finaliza fuziunea cu compania luxemburgheza Arcelor in aceasta vara. Noua companie va fi responsabila pentru 10% din productia mondiala de otel, fiind de trei ori mai mare decat cel mai apropiat rival.
Avand in vedere faptul ca Mittal va deveni o adevarata forta in sectorul global al marfurilor, deciziile sale influenteaza intreaga industrie a petrolului.
"Nu cred ca va fi capabil sa consolideze intreaga industrie mondiala a petrolului; este o sarcina mult prea grea chiar si pentru el", sustine miliardarul Wilbur Ross, membru al boardului Mittal Steel. "Cred ca face aceste miscari atat pentru a ajuta India, cat si pentru a face bani."
Desi a plecat din India la o varsta destul de frageda, Mittal inca are unele parteneriate in aceasta tara, printre acestea cel cu Oil & Natural Gas (ONG).
Mittal nu-si dezvaluie intentiile. "Familia face investitii pentru a-si diversifica portofoliul", a declarat el, refuzand sa ofere detalii suplimentare. "Totul se afla la inceput. Nu prea am despre ce sa vorbesc".
Orice miscare in sectorul petrolier este insotita de riscuri. Desi piata otelului este ciclica, preturile miscandu-se in functie de evolutia economiei globale, nu exista business cu cicluri mai ample decat cel petrolier. Actualele preturi ridicate ale petrolului au impins in sus toate costurile, de la cele ale campurilor petrolifere mai vechi, la cele ale noilor licente de explorare pe plan global, companiile nou-intrate confruntandu-se cu costuri din ce in ce mai mari. Daca preturile petrolului vor inregistra o cadere dramatica, lui Mittal ii va fi mult mai dificil sa obtina profit din investitiile realizate. Intre timp, salariile si alte costuri au crescut, afectand cele mai mari si mai eficiente companii, cum ar fi Exxon Mobil, Royal Dutch Shell si BP.
Mittal a incheiat o serie de tranzactii remarcabile. Anul trecut in Nigeria, ONG si Mittal au obtinut terenuri pentru explorare petroliera. Ca parte a tranzactiei, acestia s-au angajat sa investeasca aproximativ 6 mld. dolari in constructia unei rafinarii, o statie energetica si o cale ferata. Mittal Investments detine o participatie de 48,02% in cadrul a doua joint-venture-uri: ONG Mittal Energy si ONG Mittal Energy Services, in timp ce ONG detine 49,98% in cadrul venture-urilor respective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO