Business Internaţional

Mittal Steel a cumparat prin licitatie televizata combinatul siderurgic Krivorizhstal

25.10.2005, 18:57 292

Cel mai mare producator mondial de otel, Mittal Steel, a cumparat de la guvernul ucrainean combinatul siderurgic Krivorizhstal, pentru 4,8 miliarde de dolari (4,02 miliarde de euro), informeaza Associated Press.

Pretul oferit de Mittal Steel pentru fabrica ucraineana se situeaza cu mult deasupra asteptarilor analistilor si chiar de cinci ori mai mare decat cel platit de ginerele lui Leonid Kucima, fostul presedinte al fabricii, si un alt investitor ucrainean important, cand au cumparat fabrica, in 2004.

Iuscenko a catalogat, de altfel, aceasta tranzactie drept furt. Tranzactia a fost anulata imediat dupa ce Kucima a devenit presedintele companiei.

"Ati primit, astazi, dovada ca privatizarea fabricii ucrainene a fost corecta. Am fi putut obtine numeroase oportunitati financiare importante, in urma acestei tranzactii, pentru a rezolva diferite probleme cu care se confrunta Ucraina, inclusiv problemele sociale", a declarat Iuscenko, de altfel, prezent, in cadrul licitatiei respective. Ce s-a intamplat astazi a aratat intregii lumi ca guvernul ucrainean este in stare sa conduca o privatizare in mod corect, dupa litera legii", a adaugat acesta.



Cea mai mare investitie straina

Vanzarea fabricii Krivorizhstal, care realizeaza 20% din productia totala de metal a Ucrainei, a devenit, astfel, singura si cea mai importanta investitie straina din aceasta fosta republica sovietica. Suma la care a fost tranzactionata fabrica este cu 20% mai mare decat toate celelalte privatizari din Ucraina, conform declaratiilor lui Iuscenko.

In competitia pentru achizitia fabricii Krivorizhstal s-au inscris si Industrial Group Consortium, detinut de Uniunea Industriala din Donbass (Industrial Union of Donbass) si al doilea cel mai mare producator mondial de otel, Arcelor, cu sediul la Luxemburg. A existat, insa, si o companie ucraineana, LLCSmart-Group, care a intrat in competitie cu Mittal Steel.

Licitatia televizata a inceput prin plasarea plicurilor cu ofertele celor trei companii concurente intr-o urna de sticla. Oficialii statului ucrainean au continuat prin a deschide cele trei plicuri cu ajutorul unei foarfeci, dupa care au procedat la citirea ofertelor. Consortiul legat de producatorul Arcelor a oferit cel mai mare pret de plecare, 12,6 miliarde de hryvna (in jur de 2,5 miliarde de dolari, 2,07 miliarde de euro). In cele ce au urmat a fost deschisa licitatia.

Reprezentantii celor trei companii competitoare au stat la mese diferite si au ridicat placute albe pentru fiecare crestere cu 100 de milioane de hryvna (20 de milioane de dolari) a ofertei. In putin timp de la inceperea licitatiei, singurii ramasi in cursa erau Mittal Steel si Arcelor.



Privatizarea, mai presus de orice

Decizia de a vinde fabrica de la Krivorizhstal nu a fost, totusi, unanim acceptata. In jur de 150 de protestatari s-au strans in fata Fondului Proprietatii de Stat din Ucraina, care a organizat licitatia. Ei tineau in mana pancarde cu inscriptia "Poporul detine Krivorizhstal". Criticii parlamentari au strans, de doua ori, saptamana trecuta, destule voturi pentru determina guvernul sa renunte la vanzarea celor 93,02% din actiunile fabricii producatoare de otel. Insa Iuscenko nu a luat in considerare aceasta cerere si a scos spre vanzare actiunile, imediat ce au fost finalizate formalitatile legale cu privire la fosta conducere.

Fabrica Krivorizhstal, care produce in jur de 8 milioane de tone metrice de otel pe an, a fost returnata statului ucrainean, in iunie 2005, dupa ce guvernul ceruse deja privatizarea fabricii, ce se afla, atunci, sub conducerea lui Kuchma. Legea care dadea guvernului Ucrainei dreptul de a face acest lucru, propusa de Timosenko, a fost anulata luna trecuta. Insa anularea privatizarii Krivorizhstal nu a fost luata in considerare de oficialii ucraineni.

Combinatul Sidex Galati din Romania a fost, de asemenea, achizitionat de catre grupul anglo-indian LNM Holdings, acum parte a corporatiei Mittal Steel, in cadrul unei tranzactii totale de 500 de milioane de dolari, din care plata pretului pe pachetul de actiuni se ridica la 70 de milioane de dolari.

Indienii au reusit sa restructureze combinatul de la Galati, care inregistra pierderi de un milion de dolari pe zi, si sa-l aduca in postura de cea mai profitabila companie din Romania.

In 2004, Mittal Steel Galati a obtinut un profit net de aproape o jumatate de miliard de dolari (345 mil. euro) la o cifra de afaceri de 2,1 miliarde de dolari (1,69 miliarde de euro). Ulterior, indienii si-au completat portofoliul in Romania cu Siderurgica Hunedoara, Tepro Iasi, Petrotub Roman si, mai recent, Romportmet Galati, pentru circa 47 de milioane de dolari. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO