Business Internaţional

Mittal urmareste extinderea pe piata chineza

13.01.2005, 00:00 15



Compania Mittal Steel, care va deveni in acest an cel mai mare producator de otel din lume, poarta negocieri pentru cumpararea unui pachet de actiuni la compania chineza de stat Hunan Valin Iron & Steel Group, pentru a-si extinde operatiunile pe cea mai mare piata siderurgica din lume, informeaza Bloomberg.



Mittal se afla in discutii avansate pentru preluarea unei parti din Valin Group, care i-ar permite sa-si majoreze vanzarile in provincia Guandong si in alte regiuni din sudul Chinei, principalele motoare de crestere ale economiei chineze. "Valin poate ajuta Mittal Steel sa acceseze piete din regiunile mai bogate din sudul Chinei, precum si din sud-estul Asiei, unde nu exista inca mari uzine siderurgice", a declarat Yong Zhiqiang, analist in domeniul otelului la Southeast Securities in Shanghai. Profiturile Valin Steel au crescut cu 25 de procente in primele noua luni ale anului trecut, dupa ce exporturile companiei s-au dublat, atingand 459.981 de tone.



Wang Jun, vicepresedintele Valin Steel Tube, unitatea listata la bursa a grupului chinez, a refuzat sa comenteze acest plan. Mittal se afla abia in faza discutiilor preliminare cu producatorul din Hunan in legatura cu o posibila afacere. "Nu avem nici o asigurare ca in urma acestor discutii va rezulta o tranzactie", au declarat reprezentantii companiei.



Mittal Steel este in cursa cu principalii sai rivali, Arcelor si Nippon Steel, pentru cresterea vanzarilor in China. "Achizitiile reprezinta o metoda mult mai rapida de a obtine profit decat construirea unor fabrici noi, care necesita cel putin doi ani", a declarat Yong. "Aceasta ar putea prima vanzare de actiuni ale unui producator siderurgic chinez de stat catre un rival strain, daca propunerea este aprobata de catre guvernul chinez."



Intre timp, Mittal a demarat construirea unei uzine siderurgice in provincia Liaoning, din nordul Chinei, care va produce 400.000 de tone de tabla incepand cu 2006. Aceasta uzina va furniza materie prima pentru producatorii de autovehicule si pentru producatorii de electrocasnice din zona. Mittal Steel ar putea cumpara din China utilaje si materii prime in valoare de 230 de milioane de euro, pana in 2006, fata de 3,8 milioane in 2003.



Compania magnatului indian Laksmi Mittal a contactat si alti producatori de otel chinezi, printre care Benxi Steel, Guangzhou Steel si Xinjiang Ba Yi Steel, in legatura cu posibile achizitii de actiuni, conform publicatiei Economic Observer. Pe de alta parte, cei mai mari producatori siderurgici din China, Baoshan Steel si Wuhan Steel, isi construiesc noi uzine in provinciile sudice Guangdong si Guangxi. In septembrie 2004, presedintele Baoshan, Ai Baojun, a declarat ca grupul se va concentra asupra extinderii operatiunilor in delta fluviului Pearl, cea mai dezvoltata regiune industriala a Chinei. Reprezentantii Wuhan Steel au anuntat, la randul lor, semnarea unui contract cu guvernul local privind construirea unei uzine siderurgice in provincia Guangxi, care va produce 10 milioane de tone de otel pe an, adica mai mult decat intreaga productie a companiei in 2004.



Mittal Steel, creata anul trecut prin fuziunea dintre Ispat International si LNM Holdings, va finaliza in prima jumatate a acestui an achizitia companiei americane International Steel Group, devenind cel mai mare producator de otel din lume.
Mittal detine in Romania combinatul Sidex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO