Business Internaţional

MOL a raportat castiguri record in trimestrul trei

16.11.2004, 00:00 17



Compania MOL a anuntat ca profitul din trimestrul trei a depasit orice record, informeaza Budapest Business Journal. Profitul din luna septembrie a evoluat cu 261% fata de anul trecut, datorita rezultatelor bune ale rafinariilor, performantelor afacerilor cu gaz si ale filialei sale din Slovacia, Slovanaft AS.



Mol a raportat un profit net de 153,4 miliarde de forinti in primele noua luni ale anului 2004, conform raportului preliminar. Numai in trimestrul patru, profitul Mol a ajuns la o valoare record de 73,6 miliarde de forinti, cu 139% mai mult decat in anul precedent, depasind previziunile de 50 de miliarde de forinti ale pietei.



Tamas Pletser, analist in domeniul petrolier la Erste Bank Invesment Rt, a afirmat ca raportul contine doua surprize pozitive in avalul si in amontele pietei. ?Rezultatele din aval au fost o surpriza atat pentru noi cat si pentru piata", a spus Pletser, adaugand ca a prognozat un profit de 40 de miliarde de forinti. Factorii principali au fost cresterea profitului rafinariilor, cresterea volumului vanzarilor. Mol a obtinut de asemenea profituri mari datorita evolutiei record a pretului petrolului in perioada mentionata.



In amonte, Pletser crede ca performantele nu au fost atat de surprinzatoare. Totusi a adaugat ca profitul a depasit previziunile in special datorita costurilor scazute si volumului crescut al vanzarilor.



Pentru perioada ianuarie-septembrie, veniturile MOL au ajuns la 1.334 miliarde de forinti, cu 27% mai mult decat in aceeasi perioada a 2003. Profitul din aceste luni aproape ca s-a triplat, de la 57,1 miliarde in 2003 la 189,2 miliarde in 2004. Slovnaft a contribuit cu 56,5 miliarde de forinti la profitul MOL, iar diviziile de gaze cu 44,3 miliarde, de zece ori mai mult decat rezultatele obtinute in 2003.



La intrebarea daca aceste performante vor putea fi sustinute, Pletser a declarat ca este foarte posibil pe termen scurt. El a explicat ca schimbarile structurale din intreaga industrie petroliera au determinat o buna evolutie a sectorului atat la nivel global cat si local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO