Business Internaţional

MOL imprumuta 2 mld. euro pentru extindere

17.09.2007, 17:00 12

MOL, compania petroliera ungara care incearca sa contracareze oferta de preluare venita din partea rivalului austriac OMV, a angajat sase banci de investitii pentru intermedierea unor imprumuturi in valoare de 2,8 miliarde de dolari (2 mld. euro), scrie Bloomberg.
Compania va folosi banii pentru retehnologizare si pentru finantarea de achizitii.
MOL a angajat bancile Citigroup, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Bank of Tokyo-Mitsubishi, ING si Bank Austria Creditanstalt in vederea contractarii imprumuturilor pe o perioada de trei ani, au anuntat bancile.
Presedintele MOL Zsolt Hernadi a infirmat o serie de rapoarte anterioare conform carora scopul contractarii imprumurilor este de finantare a unui program de rascumparare de actiuni prin care compania ungara incearca sa se apere in fata propunerii de fuzionare venite din partea companiei austriece OMV.
"Este un imprumut contractat in scopuri generale", a declarat Hernadi. "Avem mai multe proiecte si programe de retehnologizare in desfasurare. Nu pot exclude posibilitatea ca o parte din bani sa fie cheltuiti pe actiuni, insa fondurile nu au fost rezervate pentru un program de rascumparare."
OMV i-a facut companiei MOL o propunere de fuzionare in luna iunie, dupa ce-si majorase participatia in cadrul companiei ungare cu o capitalizare de aproximativ 15 mld. dolari, pana la 18,6% de la 8,6%. OMV a caracterizat propunerea drept una amiabila, insa MOL si guvernul ungar au declarat ca miscarea OMV nu reprezinta decat o incercare de preluare ostila.
Astfel, o eventuala preluare de catre austrieci nu este agreata nici de conducerea MOL, nici de guvernul ungar, motivul principal fiind reprezentat de faptul ca statul austriac detine o participatie importanta la OMV.
Mai mult, guvernul ungar a declarat ca intentioneaza sa promulge o lege prin care sa interzica firmelor straine controlate de stat sa achizitioneze active de interes strategic din Ungaria.
Dupa ce OMV si-a declarat intentia de a achizitiona MOL, compania ungara a cautat sa dezvolte parteneriate cu marile grupuri petroliere internationale pentru a evita preluarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO