Business Internaţional

MOL vinde inca 8% din actiuni ca sa scape de preluare

MOL vinde inca 8% din actiuni ca sa scape de preluare

Zsolt Hernadi, directorul executiv al MOL

11.03.2008, 20:52 16

Grupul energetic maghiar MOL a anuntat ca va vinde un pachet de 8% din actiunile companie catre Oman Oil Company (OOC), aceasta miscare fiind parte a "planului de aparare" impotriva unei eventuale preluari ostile de catre austriecii de la OMV, scrie Portfolio.
Suma primita de catre MOL in urma acestei tranzactii va fi de 1,3 miliarde de dolari (0,84 mld. euro), sau 145,4 dolari (94,3 euro) pe actiune. Pretul pe actiune este cu 9,4% mai mare decat pretul inregistrat de actiunile MOL la sfarsitul sedintei de tranzactionare de vineri.
Grupul maghiar a anuntat ca OOC va detine 8,77 milioane de actiuni, mentionand in acelasi timp ca cele doua companii vor semna si un acord de cooperare. Oficialii MOL au declarat ca in schimbul participatiei de 8% compania va primi "o serie de active detinute de catre OOC, dar si bani lichizi". Acestia nu au specificat insa despre ce fel de active este vorba.
"In conditiile in care tranzactia a eliberat valoarea blocata de catre MOL prin intermediul actiunilor tezaurizate, consider ca aceasta reprezinta o miscare pozitiva", a declarat Peter Tordai, analist la KBC Securities, care si-a exprimat speranta ca tranzactia va fi perceputa foarte bine de catre piata bursiera.
Tranzactia incheiata cu OOC nu este singura actiune de acest fel intreprinsa de Zsolt Hernadi, directorul executiv al MOL, in ultima perioada, compania semnand pana acum o serie de acorduri prin intermediul carora incearca sa se protejeze de o eventuala preluare de catre OMV.
Analistii estimeaza ca, in acest moment, MOL si "aliatii" sai controleaza aproximativ 44% din actiunile companiei.
Reprezentantii MOL au declarat, de asemenea, ca au semnat un acord cu banca maghiara MFB, prin intermediul caruia grupul va primi inapoi cele 6,4 milioane de actiuni imprumutate diviziei MFB Invest in iulie 2007.
Oficialii OMV, companie care detine 20,2% din actiunile MOL, au declarat ca, in cazul unei preluari, sunt dispusi sa plateasca grupului maghiar 32.000 de forinti (120 de euro) pentru o actiune.
Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executiv al OMV, si-a exprimat speranta ca preluarea grupului maghiar va fi finalizata cel mai probabil in urmatorii doi-trei ani.
Mai mult, seful OMV spune ca pana acum grupul austriac a incercat sa convinga autoritatile maghiare de oportunitatea unei asemenea tranzactii, propunand o relativa descentralizare a managementului companiei nou-create.
"O parte a conducerii noii companii se va afla la Budapesta, in timp ce managementul celei mai importante divizii a grupului - divizia de rafinare - va fi localizat tot aici", spune Ruttenstorfer. "Si desigur, doar cei mai buni vor putea face parte din conducerea companiei. Nu vom tine in niciun fel seama de nationalitatea acestora", a adaugat el.
Intrebat despre veridicitatea informatiei potrivit careia OMV va incerca o preluare a MOL prin intermediul unui parteneriat cu Gazprom, Ruttenstorfer a negat vehement. "Avem o relatie excelenta cu Gazprom", a declarat el, adaugand ca gigantul rus nu poate fi amestecat in tentativa de preluare a MOL in conditiile in care aceasta este perceputa "drept o miscare menita de a reduce presiunile exercitate de Rusia si Kazahstan".
Fuziunea dintre cele doua companii ar trebui vazuta mai degraba ca o incercare de a crea un adversar puternic pentru Gazprom, a sugerat directorul executiv al grupului austriac OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO