Business Internaţional

Monedele din Europa de Est vor continua sa se aprecieze

29.03.2010, 00:00 15

Aprecierea monedelor tarilor din Europa Centrala si de Est, ceamai puternica fiind cea de 18% inregistrata de zlotul polonez din30 martie anul trecut, ar putea amana deciziile de inasprire apoliticilor monetare si prelungi ciclurile de relaxare, inconditiile in care strategii incearca sa limiteze avansul ratelorde schimb, declara oficialii JPMorgan Chase & Co., citati deBloomberg.

"Ne asteptam la o continuare a procesului de apreciere", adeclarat Miroslav Plojhar, economist in cadrul JPMorgan. Acestlucru "incetineste inflatia si ii face pe bancherii centrali maiputin agresivi. Riscul este ca ciclurile de reducere a dobanzii depolitica monetara din Romania si Ungaria sa fie mai profunde si caciclurile de majorare a ratelor din Polonia si Cehia sa fieinitiate mai tarziu".

Zlotul, forintul, leul si coroana ceha sunt asteptate sa seaprecieze in continuare in acest an pe fondul imbunatatiriibalantei conturilor curente ale acestor tari si pentru ca ratele deschimb nu reflecta inca potentialul de crestere al regiunii, adeclarat Plojhar. Monedele celor patru state ale UE sunt deasemenea sustinute de soliditatea fiscala a acestora comparativ cusituatia din Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania, spuneanalistul. Astfel, bancile centrale din regiune nu au altaalternativa decat sa-si bazeze deciziile pe miscarea ratelor deschimb.

"La intrebarea daca bancherii centrali determina miscareamonedelor sau invers, raspunsul este ca bancherii centralireactioneaza mai mult la evolutia monedelor", declara Plojhar.

Cehii ar putea amana majorarea dobanzii de la 1% pana in primultrimestru al anului viitor, iar Polonia nu le va majora probabil dela 3,5% pana in ultimele trei luni ale acestui an. Ungaria ar puteacontinua reducerea dobanzii de politica monetara la 5% sau maiputin, iar Romania ar putea merge pana la 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO