Business Internaţional

Monedele est-europene isi revin dupa "socul Moody's"

22.02.2009, 17:36 51

Zlotul polonez s-a apreciat in fata monedei unice europene, recuperand o mare parte din pierderile suferite in prima parte a saptamanii trecute, dupa ce seful guvernului de la Varsovia Donald Tusk a declarat ca "cel mai mare pericol care ameninta moneda a trecut", scrie Bloomberg.

Deprecierea in masa a monedelor din regiune de la inceputul saptamanii trecute a fost generata de un raport al agentiei americane de rating Moody's care anunta o posibila reducere a ratingului bancilor cu expuneri masive in estul Europei.
Zlotul a urcat cu 3,2% dupa ce Tusk a confirmat, pe 17 februarie, ca executivul pe care il conduce va interveni pentru a sprijini moneda nationala in conditiile in care aceasta ar continua sa se deprecieze. A doua zi, Ministerul de Finante de la Varsovia a intrat pe piata valutara, vanzand sume semnificative de euro din fondurile europene. In sedinta de vineri, zlotul s-a apreciat cu 1,9%, pana la 4.7069 unitati pentru un euro.
De asemenea, coroana ceha a avansat la sfarsitul saptamanii trecute cu 0,6%, pana la 28,755 coroane/euro. Evolutia coroanei survine dupa ce viceguvernatorul bancii centrale de la Praga, Miroslav Singer, a anuntat ca institutia pe care o conduce ar putea demara un proces de majorare a dobanzii de referinta, in conditiile in care moneda nationala a pierdut 7% din valoare in 2009.
"Atat autoritatile poloneze, cat si cele din Cehia s-au aratat dispuse sa adopte masuri protectioniste", a declarat Martin Blum, strateg valutar in cadrul UniCredit din Viena. "Acesta ar putea fi un adevarat punct de cotitura" pentru cele doua monede, a adaugat el.
Si forintul maghiar si-a stopat declinul, urcand cu 1,4%, pana la 302 unitati pentru un euro, comparativ cu minimul record de 309,71 unitati pentru un euro inregistrat la inceputul saptamanii. Aprecierea forintului vine dupa ce premierul Ferenc Gyurcsany a anuntat ca autoritatile de la Budapesta cauta o "solutie neconventionala de interventie" in favoarea monedei maghiare.
In acelasi timp, zlotul polonez si coroana ceha s-au apreciat pe fondul declaratiilor comisarului european pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia referitoare la posibilitatea intaririi sprijinului acordat de UE economiilor emergente din estul si centrul continentului. "Ajutorul financiar canalizat spre noii membri ai UE este majorat in conditiile agravarii situatiei economice", a declarat comisarul european.
Zlotul polonez a avut cea mai slaba evolutie in 2009 dintre toate monedele tarilor emergente.
Dupa ce a pierdut 13% din valoare de la inceputul anului, moneda poloneza a atins pe 17 februarie minimul record al ultimilor cinci ani, in conditiile unei explozii a temerilor privitoare la evolutia economiei fostei tari comuniste.
Acum insa "perspectivele investitorilor vizavi de zlot se imbunatatesc vizibil, iar bancile straine au renuntat la vanzarile masive de moneda poloneza", a declarat Henryk Sulek, dealer valutar in cadrul Bank Millennium din Varsovia. "Lichiditatea de pe piata ramane insa scazuta si chiar si tranzactiile modeste isi pot pune amprenta asupra evolutiei zlotului", a adaugat el.
Aprecierea monedei poloneze la sfarsitul saptamanii trecute a fost impulsionata, de asemenea, de perspectivele privind adoptarea de catre Polonia a monedei unice europene in 2012.
 
Drum accidentat
Economiile statelor est-europene membre ale Uniunii Europene vor continua sa intampine dificultati pe fondul reducerii exporturilor catre vestul continentului, al scaderii volumului investitiilor straine directe si al inaspririi conditiilor de creditare, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale, citat de Bloomberg. "Perspectivele pentru 2009 sunt sumbre si prezinta un grad urias de incertitudine", arata oficialii institutiei. Noii membri ai UE au fost loviti de criza financiara mult mai puternic decat se estima initial dupa ce investitorii au parasit regiunea in cautare de active mai putin riscante. Acest val de retragere a capitalurilor a provocat o depreciere brusca a monedelor din Europa Centrala si de Est. Economiile tarilor baltice si Ungariei s-ar putea contracta puternic anul acesta, in timp ce Polonia ar putea inregistra o crestere de doar 1,7%, mult sub estimarile guvernamentale de 3,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO