Business Internaţional

Monedele statelor emergente incep sa scada fata de euro

12.06.2007, 17:38 10

Zlotul polonez se depreciaza in raport cu euro in conditiile in care cresterea inflatiei si accelerarea expansiunii economiei au declansat speculatii cu privire la o potentiala majorare a dobanzilor.
Zlotul a inregistrat o scadere de 0,7% fata de moneda unica europeana, ajungand la cel mai scazut nivel in ultimele doua luni, pe masura ce cresterea dobanzilor la imprumuturi a declansat o lichidare de pozitii pe piata obligatiunilor, care a condus la o depreciere a monedelor de pe pietele emergente din Europa Centrala, titreaza Bloomberg.
Sapte din 11 strategi, traderi si analisti chestionati de Bloomberg pe 8 iunie au recomandat vanzarea de coroane cehesti, forinti, zloti si coroane slovace si cumparea de euro.
"Investitorii se tem de o crestere accelerata a inflatiei, precum si de o majorare a dobanzii de referinta in Statele Unite si Europa de Vest, fapt ce ar putea dauna economiilor tarilor emergente", a declarat Michal Dybula, strateg monetar in cadrul BNP Paribas cu sediul la Varsovia.
In raport cu dolarul, zlotul polonez s-a depreciat pana la 3,838 unitati, in dimineata zilei de ieri, fata de nivelul de 3,8310 atins pe 8 iunie, atunci cand a atins nivelul minim din ultimele doua luni, de 3,8584.
Forintul unguresc a scazut luni cu 0,38%, la 254,25 unitati pentru un euro, dar s-a mentinut peste un minim al ultimelor trei luni atins vineri. "Forintul s-a depreciat in acelasi timp cu celelalte monede ale statelor emergente", a delcarat David Nemeth, economist in cadrul ING Bank cu sediul la Budapesta.
Coroana ceha si cea slovaca au fost cotate la randul lor, luni, peste nivelul minim din ultimele trei luni stabilit saptamana trecuta.
Randamentul obligatiunilor guvernamentale de 5,25% cu scadenta in luna octombrie 2017 a fost de 5,47%, dupa ce a atins nivelul maxim din ultimele opt luni de 5,56% pe 8 iunie.
Totusi, monedele nationale ale altor state emergente au recuperat o parte din pierderile consemnate la sfarsitul saptamanii trecute, intrucat interesul investitorilor pentru plasamente cu risc mai ridicat a compensat nivelul ridicat al randamentului obligatiunilor Trezoreriei americane.
Sansele reduse ca Rezerva Federala americana (Fed) sa micsoreze dobanda de referinta pe termen scurt si mediu au determinat cresterea semnificativa a randamentului titlurilor emise de Trezoreria SUA, incurajand investitorii sa evite riscul prin vanzarea unor active de pe pietele emergente.
Lira turceasca a urcat luni cu 0,65% fata de nivelul de 1,34 unitati pentru un dolar, atins vineri, 8 iunie, pe piata americana.
Cotatia lirei este cu 5% peste un minim al ultimelor cinci saptamani atins vineri, pe fondul temerilor legate de o posibila actiune militara a armatei turcesti in nordul Irakului, impotriva rebelilor kurzi.
Tot ieri, dolarul american si-a intarit pozitia in raport cu euro pe masura ce preturile bunurilor de consum din Statele Unite, alaturi de vanzarile retail sustin cresterea economica si reduc riscul unei eventuale majorari a dobanzii de referinta.
Randamentele oferite de Trezoreria Statelor Unite s-au apreciat dupa ce Sandra Pianalto, presedintele Fed din statul Cleveland, a declarat ca "nivelul actual al inflatiei este iritant de ridicat", in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Dublin.
"Consider ca va urma un scenariu in care statisticile vor indica o scadere a cresterii economice, in timp ce presiunile inflationiste se vor mentine la un nivel relativ ridicat", a declarat Jeremy Stretch, director de strategie in cadrul Rabobank Groep cu sediul la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO