Business Internaţional

Monopoly şi regulile sale care contravin economiei reale

Monopoly şi regulile sale care contravin economiei reale

Autor: Andreea Neferu

19.09.2010, 23:58 2088

Monopoly este unul dintre cele mai populare jocuri de societatedin istorie, fiind considerat nu numai o modalitate de petrecere atimpului liber, dar şi o metodă de a învăţa strategiifinanciare.
Cu toate acestea, jocul, creat în 1904, nu respectă în totalitateregulile unei economii funcţionale de piaţă.

Spre exemplu, mono­polizarea companiilor de utilităţi sauprovocarea falimentului rivalilor, care sunt în acelaşi timp şiclienţi, nu sunt reguli tocmai sănătoase în economia reală, pentrucă pun în pericol echilibrul economic, scrie Huffington Post.
În mod ironic, chiar dacă Monopoly are carenţe în a prezentabeneficiile comerţului reciproc într-o economie de piaţă, jocul afost interzis tocmai în unele economii socialiste.

O ediţie din 1985 a jocului nota: "Lumea anticapitalistă, în moddeloc suprinzător, respinge acest joc care promovează voinţa liberăşi tranzacţiile. Fidel Castro a ordonat ca toate seturile cubanezede Monopoly să fie distruse, în timp ce Uniunea Sovietică ainterzis acest joc".
Precursorul versiunii moderne de Monopoly a fost creat cu scopul dea reprezenta o lecţie de economie pentru jucători. În 1904, când aieşit pe piaţă, se numea "The Landlord's Game" şi arăta cum ceicare deţin proprietăţi îşi pot aduce la faliment chiriaşii.

Versiunea actuală, Mono­poly, susţine faptul că este bine săelimini orice fel de competiţie. Însă uitându-ne la situaţia dinprezent, într-un 2010 post-recesiune, regulile jocului par a pavadrumul către eşec în economie: banca nu rămâne niciodată fără bani,ipotecile sunt uşor de obţinut şi din momentul în care construieşticase, chiria lor va evolua numai pozitiv.
De-a lungul timpului, au fost vândute peste 275 de milioane decopii ale jocului Monopoly la nivel mondial, acesta fiinddisponibil în 111 ţări şi 43 de limbi, potrivit companieiHasbro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO