Business Internaţional

Moscova ar putea interzice din nou importurile de vin din R. Moldova

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Anna Primac

03.09.2013, 21:29 384

Serviciul rus pentru protecţia consumatorilor, Rospotrebnadzor, a avertizat că, dacă autorităţile moldoveneşti nu vor lua măsuri pentru asigurarea calităţii şi siguranţei producţiei vinicole, importurile de vinuri din Republica Moldova ar putea fi interzise, la fel ca în 2006, relatează RIA Novosti. Rospotrebnadzor a anunţat într-un comunicat că „dacă pe termen scurt nu vom vom afla că autorităţile competente din Republica Moldova au luat măsuri privind asigurarea securităţii şi calităţii produselor livrate, îngrijorările noastre ar putea deveni realitate“.

„Nu excludem o revenire la situaţia din 2006 (când au fost interzise importurile de vin moldovenesc)“, a declarat directorul instituţiei, Ghenadi Onişcenko, citat de agenţia rusă Interfax. Onişcenko a avertizat că dacă situaţia se va agrava, Moscova îşi păstrează dreptul de a adopta unilateral „măsuri adecvate privind interzicerea importurilor de producţie de alcool de slabă calitate în Rusia“.

„Alt aspect negativ este faptul că autorităţile competente din Republica Moldova se eschivează să discute despre această problemă cu partea rusă. Reproşurile noastre sunt adresate Ministerului Agriculturii (şi Industriei Alimentare) al Republicii Moldova“, a subliniat el. Potrivit Rospotrebnadzor, peste 24, 840 de milioane de litri din producţia de băuturi alcoolice au fost importate din Republica Moldova în Rusia în 2013, iar aproximativ 29.000 de litri din aceasta nu corespunde criteriilor de securitate.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO