Business Internaţional

Munich Re, atrasa in ancheta asupra AIG

08.04.2005, 20:29 19

Munich Re a devenit prima companie europeana din domeniul reasigurarilor implicata in mod oficial in ancheta legata de practicile de ordin contabil ale American International Group (AIG), directorii acestei companii depunand marturii in fata institutiilor americane de reglementare, relateaza Financial Times.

Sunt analizate legaturile Munich Re cu Richmond Insurance, o companie de reasigurari din Insulele Bermude. Compania germana detine un pachet din actiunile Richmond, ca si AIG. Luna trecuta, insa, in momentul in care cea mai mare companie din lume din industria asigurarilor a admis utilizarea unor practici contabile incorecte, aceasta a declarat ca detine controlul asupra Richmond si ca aceasta ar trebui considerata o filiala de-a sa. "Desi AIG detine un pachet minoritar in cadrul Richmond, analiza filialelor Richmond a scos la iveala dovezi neevidentiate anterior legate de controlul exercitat de catre AIG", a declarat compania de asigurari.

AIG detine un pachet de 19,9% in cadrul Richmond, in timp ce pachetul de actiuni apartinand Munich Re se ridica la 49,9%.

Munich Re ar putea fi de asemenea anchetata cu privire la un contract de reasigurare aranjat cu MBIA, cel mai mare asigurator din domeniul obligatiunilor. Institutiile de reglementare vor sa stabileasca daca a avut loc o asumare a unui grad adecvat de risc in cazul tranzactiei pe care trei mari companii europene de reasigurare, Converium, Munich Re si Axa Re, au incheiat-o pentru MBIA, ce incerca sa-si acopere o pierdere legata de bondurile pe care le asigurase.

Vestile privitoare la marturiile depuse de directorii Munich Re au aparut in contextul in care s-a anuntat declansarea de catre institutiile de reglementare din insulele Bermude a unei anchete legate de practicile contabile ale AIG.

In cadrul unui interviu, Cheryl-Ann Lister, presedinte al Bermuda Monetary Authority, a declarat ca aceasta ancheta ar putea duce la o intensificare a eforturilor de imbunatatire a standardelor legate de domeniul reasigurarilor existente in insulele Bermude. "Nu urmarim doar o monitorizare a evenimentelor, ci luam masurile necesare. Suntem evident in contact cu toate companiile", a precizat Lister.

Se pare ca avocatii lui Maurice "Hank" Greenberg, fost CEO al AIG, il incurajeaza pe acesta sa nu depuna marturie saptamana viitoare cu privire la rolul pe care l-a avut in incheierea unei tranzactii in domeniul reasigurarilor cu General Reinsurance, ce se afla in centrul anchetelor asupra AIG. Saptamana aceasta, David Boies de la firma de avocatura Boies, Schiller & Flexner a declarat ca Greenberg nu ar fi initiat aceasta tranzactie daca ar fi considerat ca practicile de ordin contabil utilizate nu sunt corecte. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO